– Vi kommer även framöver ha behov av att placera barn/unga på HVB-hem. Vi jobbar fortlöpande med att verka för att de HVB-hem vi anlitar har en god kvalitet och kan möta varje enskild individs behov på bästa sätt, skriver Magnus Nordahl, verksamhetschef för Barn och familj i Falu kommun i ett mejl till SVT Dalarna.
– För att höja kvaliteten ytterligare krävs det att aktörerna på marknaden tillsammans med kommunernas socialtjänster, IVO, SKR och Riksdagen hjälps åt. Till exempel är ett nationellt kvalitetsregister en sådan åtgärd som bör kunna ge positiv effekt. I Dalarna har vi även sedan tidigare påbörjat ett arbete kring regional samverkan för att skapa egna HVB-hem i samverkan, fortsätter han.
Tidigare i veckan stod det klart att företaget Humanas kritiserade HVB-hem i Hagfors kommer att stängas.
– Med tanke på vad som framkommit från Humanas egna utredning, är det inte en helt oväntad följd av den tragiska händelsen.
Vilka kontroller har ni gjort av det här HVB-hemmet?
– Inför placeringar på HVB-hem kontrollerar vi att det finns giltigt tillstånd från Ivo. Vi har en dialog med föreståndare kring behov hos individen och hur verksamheten bedömer att dem kan möta behoven. Har vi egen erfarenhet av ett HVB-hem så tar vi hänsyn till den. Vi kollar även olika tillsynsrapporter från Ivo och ibland tar vi referenser från annan kommun.
Om ni ska vara självkritiska – vilka ytterligare kontroller kunde ni har gjort av HVB-hemmet?
– Vår bedömning inför placeringen byggde på en samlad bild över hur vi bäst skulle kunna tillgodose behoven hos individen. Det är fortfarande för tidigt att säga fullt ut vad som orsakade den tragiska händelsen och hur den skulle ha kunnat undvikas genom ytterligare kontroller inför placering.