Nu ersätts gamla simhallar – här är Faluns bästa badhus-råd

Uppdaterad
Publicerad

Flera av länets badhus börjar bli gamla och i behov av upprustning. Ett flertal kommuner står därför inför valet att antingen bygga nytt badhus eller renovera sitt befintliga och det handlar om investeringar runt en kvarts miljard kronor.

– Fokusera på verksamheten och kostnad per år, är ett av de råd som Tommy Jons, fritidschef i Falun, ger kommuner som går i nybyggnationstankar.

Falun har valt att bygga helt nytt. I december stängs den gamla simhallen från 1972 ner och det nya öppnas för allmänheten.

50 år gamla hallar

Nästan 80 procent av Sveriges badhus är 40 år eller äldre enligt Svenska Badbranschen. I en kartläggning som SVT Dalarna gjort av länets anläggningar framgår att flera simhallar är omkring 50 år gamla och i stort behov av upprustning eller nybyggnation.

Bygga nytt

Både Hedemora och Malung-Sälens kommuner har nyligen beslutat om att ett nytt badhus ska byggas. Flera andra dalakommuner planerar att istället renovera sina befintliga anläggningar, däribland Mora, Ludvika och Vansbro.

– Vårt kommunala badhus uppfördes 1974 och har nått gränsen för sin livslängd, i nuläget pågår utredningen om bygget av den nya simhall, säger Erik Olsson, samhällsbyggnadschef i Hedemora i ett mejl.

Kvarts miljard kronor

Att bygga badhus är bland det mest avancerade en kommun kan bygga och det handlar om stora investeringar. Faluns badhus har beräknats kosta runt en kvarts miljard, men vad den slutgiltiga prislappen landar på är ännu oklart. Både Hedemora och Malungs badhus är även de beräknade att kosta runt 250 miljoner kronor.

Hör Falu kommuns fritidschef för kultur- och fritidsförvaltningen Tomas Jons tre råd till de kommuner som planerar att bygga badhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.