Politisk dramatik i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagseftermiddagen beslutade politikerna i skolnämnden om Haraldsboskolans framtid. Under torsdagen ska kommunfullmäktige besluta om budgeten.

Den här veckan är det upp till bevis för om Socialdemokraterna klarar av att få igenom sin politik tillsammans med Miljöpartiet, sedan Vänsterpartiet lämnat det rödgröna samarbetet. En minoritet ska nu – under ett par dagar – försöka få igenom stora och avgörande beslut i Falu kommun.

Till att börja med – under onsdagen beslutade Skolnämnden att merparten av gymnasieutbildningarna ska flyttas från Haraldsbo – främst till Lugnetgymnasiet och Kristinegymnasiet. Gymnasieskolan i kommunen måste skära ner sina kostnader nästa år med omkring 30 miljoner kronor.

Den Vänsterpartistiska nämndordföranden Daniel Riazat är emot en flytt från Haraldsbo – samtliga andra partier röstade FÖR en flytt. Det här var det första beviset för att det rödgröna samarbetet spruckit – även på nämndnivå.

Under torsdagen ska kommunfullmäktige besluta om budgeten för 2013. Det gäller en rödgrön budget med satsningar på skid-VM och resecentrum – som Vänsterpartiet vägrat att ställa sig bakom – och som orsakade haveriet mellan partierna.

Vänsterpartiet har därför tagit fram ett eget budgetförslag – och det har allianspartierna också – TRE förslag finns alltså.

För att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska få igenom sin budget utan Vänsterpartiet krävs stöd av något alliansparti. Frågan är också var Sverigedemokraterna och fullmäktiges politiska vildar ställer sig.

Kanske kan en helt eller delvis förnyad politisk regim födas i Falun, efter några dagar där avgörande frågor tvingar politikerna att på allvar bekänna färg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.