Faluskolor med respekt som ledord

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på respekt tror många tjejer är en orsak till att de blir sexuella trakasserade. Men i Falun finns två friskolor där ordet respekt genomsyrar det mesta.

Peter Källman går tredje året på det Naturvetenskapliga programmet på Mikael Elias i Falun. En gymnasieskola där de 103 eleverna ofta pratar om bland annat respekt.

– Jag tycker det funkar bra, för att lägga värdegrunder, säger Peter Källman.

Dalarna – #RörInteMinKropp

Jonas Zejlon, lärare på Plusgymnasiet i Falun, vill komma åt problemet genom att arbeta förebyggande.

– Man behöver inte ha tafsat på en tjej eller direkt kränkt en tjej fysiskt för att vara en del av problemet, säger han.

Läs mer: Bloggerskan Nikolina Thun – ”Det är en enda stor köttmarknad”

Värdeord har gett resultat

Genom särskilda projektdagar men kanske framför allt genom att lyfta in värdeorden jag bryr mig, tydlighet och ömsesidig respekt i undervisningen så tycker både elever och lärare att det gett resultat.

– Det är små meddelanden som sätter sig, säger Peter Källman.

– Inom historia exempelvis så har vi ett moment i kursen där vi diskuterar om hur det sett ut med genusfrågor och sexuella trakasserier genom historien, säger Jonas Zejlon, lärare på Plusgymnasiet i Falun.

Lärare och elever har också tittat på aktuella exempel i populärkulturen.

– Genom att titta på filmer, musik och texter som uttrycker den här typen av strukturer, som också bidrar till den här typen av problem som vi har, säger han.

Läs mer: Här är klassen där alla tjejer blivit sexuellt ofredade

Ämnet mer aktuellt

Även om skolan pratat om det här sedan starten 2011 så blev ämnet mer aktuellt efter det som hände i Köln där många kvinnor berättade om hur det blivit utsatta för sexuella trakasserier.

– Vi har ju haft stora diskussioner i helgrupper där vi diskuterat det här sakerna. Det är viktigt att ha högt i tak och att lyfta problemet, säger Jonas Zejlon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – #RörInteMinKropp

Mer i ämnet