En man i Falun har hållit sig undan så länge att preskriptionen gått ut och domen inte kan verkställas. Foto: SVT

Fängelsedömd höll sig undan i fem år – slipper sitt straff

Uppdaterad
Publicerad

En man som dömdes till fängelse av Falu tingsrätt slipper avtjäna sitt straff. Han har hållit sig undan så länge att den så kallade påföljdspreskriptionen gått ut och domen kan då inte verkställas.

Mannen dömdes år 2019 av Falu tingsrätt till en månads fängelse för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman efter att bland annat ha skadat en ordningsvakt på en krog i Falun. Han försattes på fri fot efter domen och har sedan dess inte anträffats.

När domen inte har kunnat verkställas på fem år så preskriberas påföljden, det vill säga fängelsestraffet.

Runt 100 liknande ärenden per år

Kriminalvården har årligen ett 100-tal sådana här preskriptionsärenden där de dömda inte avtjänat sina straff.

– Det är fortfarande för många personer, men i relation till hur många som döms är det ett fåtal, säger Geska Mark som är gruppchef vid placeringssektionen på Kriminalvården.

– När en person inte inställer sig skickar vi en begäran till polisen som ligger kvar tills personen påträffas och kan föras till häkte eller anstalt för påbörja verkställighet av straffet, berättar hon.

Bland de domar som preskriberas är den vanligaste domen 1-2 månaders fängelse och avser oftast rattfylleribrott.

Påföljdspreskription

Påföljdspreskription innebär att en påföljd som har dömts ut av en domstol inte kan verkställas efter det att en viss tid har förflutit.

Påföljdspreskriptionen gäller personer som är på fri fot innan straffet påbörjas. Det är domstolen som då har bedömt att de inte behöver vara frihetsberövade i avvaktan på att domen vunnit laga kraft och får verkställas.

Så lång är påföljdspreskriptionen:

• Dömd till fängelse i 1 år eller mindre: 5 år

• Dömd till fängelse 1-4 år: 10 år

• Dömd till fängelse 4-8 år: 15 år

• Dömd till fängelse 8 år eller mer: 20 år

• Dömd till livstid: 30 år

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.