Tre personer i ett kontor. Två okända sitter. Fiskarhedens vd Gunnar Jönsson står.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att säga upp sina vänner är fruktansvärt” – följ med till Fiskarhedenvillan i Borlänge och hör vd Gunnar Jönsson om den svåra situationen. Foto: Mikael Eriksson/SVT

Fiskarhedenvillan i Borlänge har varslat nästan hälften av sina anställda

Publicerad

Bostadsbyggande är en räntekänslig bransch, vilket småhusföretaget Fiskarhedenvillan i Borlänge märkt tydligt. Vd Gunnar Jönsson har tvingats varsla nästan halva personalstyrkan.

Efter pandemin hade Fiskarhedenvillan all time high i orderbeställningar. Nu har företaget varslat om uppsägning tre gånger.

60 anställda har fått gå

– Pandemin byggde först upp en stor efterfrågan att priserna på material gick upp så att det blev dyrare. Sen blev det krig och inflationen gick upp kraftigt vilket gjorde att också räntorna gick upp kraftigt. Det gör det mycket dyrare för en familj att finansiera ett husbygge, säger Gunnar Jönsson, vd på Fiskarhedenvillan.

Han har tvingats låta omkring 60 personer gå.

I oktober steg arbetslösheten för femte månaden i rad, och den kommer enligt arbetsförmedlingen fortsätta öka i takt med att lågkonjunkturen förvärras. Högst är varseltalen inom byggverksamhet och tillverkningsindustrin.

Blir svårt att rekrytera sen

Fiskarhedens vd Gunnar Jönsson hoppas kunna behålla den personal som är kvar. Samtidigt som han våndas över framtiden. 

– Vi gör oss av med människor som har kanske många års erfarenhet, och som är riktigt duktiga. Det enda vi vet säkert är att konjunkturen kommer att vända uppåt igen, och då kommer det vara svårt att rekrytera såna här människor igen. 

 I klippet: Följ med bakom fasaden på småhusföretagets huvudkontor i Borlänge, och hör hur personalen som är kvar resonerar kring framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.