Mari Jonsson (S) säger att det är viktigt att fortsätta försöka locka fler till att bli lärare. Foto: SVT

Fler behöriga lärare – en lösning på problemen i högstadiet?

Uppdaterad
Publicerad

”Behöriga lärare är en bra start”. Så säger Mari Jonsson (S), ordförande för Barn- och utbildningsnämnden i Borlänge, om hur situationen på högstadieskolor ska kunna förbättras.

I SVT Nyheter Dalarnas reportageserie om livet på högskolan är det tydligt att många har dåliga erfarenheter från högstadiet, med allt från mobbning och utfrysning till hot och övergrepp. Många vittnar också om en vardag där lärare inte gör tillräckligt för att förändra situationen.

Mari Jonsson (S) tror att ett första steg till förbättring är att se till att det finns fler behöriga lärare på skolorna.

LIVET PÅ HÖGSTADIET

– Om vi sedan också har fältare, socialpedagoger, kuratorer, speciallärare, psykologer och en duktig skolledning så blir det ett bra komplement till behöriga lärare, säger hon.

Ska locka fler till läraryrket

För att få fler behöriga lärare måste fler lockas till att bli just lärare. Mari Jonsson tror att lärarutbildningskontrakt, det vill säga att blivande lärare kan plugga och samtidigt jobba och få lön, är ett bra sätt.

– Det har gjort att vi har hittat nya grupper som tidigare inte valt att söka till lärarutbildningen. Det kommer vi fortsätta arbeta aktivt för.

”Viktigt att prata om det positiva”

Mari Johnsson säger också att det utöver att locka nya personer till läraryrket är viktigt att se till att de som redan är lärare vill fortsätta som det.

– Så det är viktigt att tala om allt positivt också. Jag är till exempel stolt över den kultur vi har – att det är positivt att göra anmälningar när det händer saker som inte ska ske i skolan.

LÄS MER: Få betalt för att bli lärare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LIVET PÅ HÖGSTADIET

Mer i ämnet