– Skulle inte stationen i Horndal, med dess brandmän, finnas så skulle Horndalsborna givetvis ändå få hjälp – men hjälpen är längre bort då den utgår från Avesta, säger Wetterskog.
Skillnaden mellan liv och död på några minuter
– Vid exempelvis hjärtstopp, suicidförsök eller en omfattande brand kombinerat med ogynnsam väderlek kan dessa minuter vara avgörande för om händelsen får ett lyckligt eller olyckligt slut, säger hon.
Nio personer inom räddningstjänstspersonal i beredskap, RIB, är idag knutna till brandstation i Horndal. Men det behövs fler.
Dåliga på att nå ut med information
– Utmaningen med just Horndal är bland annat att många som bor i Horndal jobbar på annan ort, och även tvärtom att man jobbar i Horndal och bor på annan ort, säger Petra Wetterskog, pressekreterare för Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund, SDRF.
Det utgör i dagsläget egentligen inget problem, tack vare ”flexibel schemaläggning”, men Wetterskog tror att SRDF har varit dåliga på att förklara det.
Risk för ökade kostnader
– En annan aspekt är att det kan leda till avsevärda kostnadsökningar för kommunal räddningstjänst om beredskapslösning ersätts och kompletteras med heltidsanställda brandmän för att upprätthålla en tillräcklig förmåga att utföra räddningsinsatser.
I videoklippet träffar du två beredskapsbrandmän som berättar vad som krävs för att bli en ”RIB”:are och vilka myter som finns om rollen.
Räddningstjänstpersonal i beredskap, Rib.
Vad krävs för att bli Rib-brandman?
- Minst 18 år.
- Att du har ungefär fem minuter till brandstationen, antingen från din bostad eller ditt arbete.
- Genomgå en hälsokontroll som visar att du är fullt frisk.
- Bra fysisk kondition.
- C-körkort fordras, eller tas så fort som möjligt vilket just nu ingår i Räddningstjänstens utbildningspaket.
Källa: Myndighetens för samhällsberedskap, Avesta kommun