Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Blerta Krenzi (S) och polisen kommenterar situationen och hur man jobbar för att komma tillrätta med problemen. Foto: Niko Ago/SVT

Narkotikabruket ökar bland ungdomar i Avesta

Uppdaterad
Publicerad

Narkotikaanvändningen av ungdomar i Avesta-Krylbo har enligt polisen och kommunen ökat de sista åren. För att bekämpa fenomenet och den illegala handeln med narkotika vill man öka kunskapen och jobba förbyggande.

Efterfrågan och tillgängligheten på narkotika bedöms ha ökat avsevärt de senaste åren och fler ungdomar testar droger, enligt kommunpolisen Tomas Nordström.

– Vi beslagtar mer narkotika än någonsin och vi ser en förändrad attityd till droger, säger han. Enligt polisen märker man att folk röker hasch på öppen gata utan att någon reagerar.

– Även bland elever i skolorna ser man en helt annan syn på narkotika där man utan källkritik tror på allt man läser på nätet där man romantiserar droger, tilläger Tomas Nordström.

Bättre samarbete

Även Blerta Krenzi (S) kommunstyrelsens ordförande i Avesta har samma uppfattning.

– Vi har våra ordningsvakter och kameror och ett bättre samarbete med polisen, skolan och socialtjänsten kan förbättra den ”mörka” bilden vi ser idag, säger hon.

I videon berättar polisen och kommunstyrelsens ordförande mer om hur de ska bekämpa narkotikaproblemet i Avesta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.