En person står bredvid en livfull orange docka som håller en röd gitarr, inuti ett rum fyllt med böcker och färgglada konstverk. I förgrunden syns en skylt med texten ”ALZHEIMERS SJUKDOM”. Rummet har stora fönster som släpper in naturligt ljus och ger en kreativ atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kanske den viktigaste upplevelsen jag haft i mitt liv”. Följ med in i Ragnhilds livliga ateljé, och hör om hur hon tacklar sin sjukdom genom konsten. Foto: Anton Ånell/SVT.

Följ med in i ateljén – där Ragnhild i Rättvik gör konst om Alzheimers

Uppdaterad
Publicerad

En värld som krymper, ett ordförråd som töms och en minnesbank som stängs för alltid. Så skildras livet med Alzheimers i Ragnhild Gatus konstverk. Men något händer när hon får uttrycka sig genom just konsten.

– Här inne kan jag fortfarande vara mig själv. Och jag har mer kontroll över situationen, säger Ragnhild Gatu i ateljén i hennes gamla barndomshem i Rättvik.

Ragnhild Gatu har sett världen genom konsten. Hon studerade dockteater i Tjeckoslovakien när Pragvåren plötsligt bröt ut. Och gick på konstskola i London där hon träffade maken Scott Hill som bor med henne i Rättvik än idag.

Allra främst turnerade hon runt USA med sin dockteater i hela 30 år. Som en av hennes sista konstnärliga gärningar vill hon nu, med sina verk som skildrar livet med Alzheimers, nå ut till de som drabbats av demenssjukdomar, och deras anhöriga.

– Det känns som en bra resa att få göra innan slutstationen är nådd, säger Ragnhild Gatu med ett skratt.

Forskningen: Konst kan hjälpa demenssjuka

Max Liljefors på Lunds universitet forskar om konstens läkande potential. Han berättar att det finns studier som visar att engagemang i konst kan stärka förmågan till koncentration, minne och kommunikation hos personer med demenssjukdomar.

– Det ger också uttrycksmöjligheter. När tal och tanke kanske sjunker undan så kan konsten ge alternativa sätt att uttrycka sig och kommunicera på, säger Max Liljefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.