Blodprov tar på en vårdcentral

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Näsets läkargrupp i Höllviken är en av 24 vårdcentraler som deltagit i en skånsk studie där man undersökt hur ett blodprov för Alzheimers sjukdom fungerar i primärvården. Foto: SVT

Blodprov för att upptäcka Alzheimer kan förbättra diagnostiken i primärvården

Publicerad

En skånsk studie har undersökt hur väl ett blodprov fungerar för att upptäcka Alzheimers sjukdom i primärvården. Träffsäkerheten är 90 procent, enligt forskarna, och kommer att innebära en mer jämlik diagnosticering.

24 vårdcentraler i Skåne har deltagit i studien från Lunds universitet.

– För första gången kan vi visa att blodprovet fungerar lika bra i primärvården som inom specialistvården, säger Oskar Hansson, professor i neurologi.

Han har tillsammans med Sebastian Palmqvist, överläkare och forskare vid institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö, i flera år arbetat med att utveckla och utvärdera blodprov för tidig upptäckt av Alzheimers sjukdom.

– Vi ser att blodprovet ensamt kan identifiera Alzheimers sjukdom korrekt i minst 90 procent av fallen. Detta kan jämföras med att det i studien endast blev korrekt i cirka 60 procent av fallen efter den vanliga primärvårdsutredningen, det vill säga där 40 procent blir fel, säger Oskar Hansson.

Mer jämlik diagnostik

Men han tillägger att det inte har med läkarnas kompetens att göra utan att de verktyg som idag används på vårdcentralen inte är tillräckliga.

Med ett blodprov skulle diagnostiken bli mer jämlik. Idag finns specialistmottagningar enbart i de större städerna.

– Jag tror att det kommer att bli en viktig vinst för det är en vanlig sjukdom, var femte kvinna och var tionde man kommer att drabbas av sjukdomen, säger Sebastian Palmqvist.

Blodprov på specialistmottagningar redan i höst

Redan i höst kommer blodprovet sannolikt att börja användas på specialistmottagningar, men det dröjer minst ett år innan det kan tas på vårdcentral tror forskarna.

– Man måste ha nationella riktlinjer på plats först.

Kritiker har flaggat för att alltför många kan komma att efterfråga provet som kan upptäcka förändringar tio år innan man får symptom.

– Det skulle kunna orsaka onödig oro över förändringar som kanske aldrig kommer att ge besvär. Därför är det viktigt att testa först när besvären är tydliga och det finns en vinst med att behandla, säger Sebastian Palmqvist.

– Blodprovet ska ses som ett komplement till minnesundersökningen, säger Oskar Hansson.

Forskningsresultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften JAMA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.