Flera tidigare studier har visat att man med ett enkelt blodprov kan upptäcka Alzheimer långt innan sjukdomen bryter ut. Nu har en forskargrupp vid Lunds universitet utvecklat en algoritm, ett diagnosverktyg, där man väger samman blodprovet med minnestester.
– Bara blodprovstestet ligger på en 80 procents träffsäkerhet, men lägger vi till de här enkla testerna av minne och kognitiv funktion så kommer vi upp i över 90 procents träffsäkerhet på vem som utvecklar Alzheimerdemens inom ca 4 år, säger Oskar Hansson, professor i neurologi som leder studien som nu publiceras i Nature Medicine.
I blodprovet mäter man en variant av tau proteinet och en riskgen för alzheimer och man gör också tre snabba kognitiva tester som endast tar 10 minuter att genomföra .
Svår att diagnosticera
Enklare test kan ge fler rätt diagnos.
– I Sverige är över 100 000 drabbade och det är en sjukdom som är svår att diagnosticera. Tittar man på specialistkliniker utan avancerade testmöjligheter så är det idag en feldiagnostik på 20-30 procent och ännu svårare inom primärvården, säger Sebastian Palmqvist, forskare och överläkare på minneskliniken i region Skåne.
Studien undersökte 340 personer med lättare minnesvårigheter och resultaten bekräftades i en nordamerikansk studie med 543 personer.
Diagnosvertyget är än så länge bara utvärderat på minneskliniker men det testas nu på 15-20 vårdcentraler.