Föräldrar vill ha stöd vid potträning

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av vägledning och information för föräldrar vad gäller potträning har ökat. Det visar en studie som gjorts av ST-läkare inom Landstinget Dalarna.

Forskning kring potträning har visat på fördelar med att börja potträna tidigare och belyser att det saknas stöd för vad man trott tidigare, att föräldrar ska invänta barnets egna initiativtill att vilja potträna. Efter de studierna har Rikshandboken, en handbok för för barnhälsovård från Socialstyrelsen) ändrats och den säger nu att potträning ska tas upp vid 10-månadersbesöket på BVC eller tidigare och att potta introduceras gärna innan barnet lärt sig gå.

Föräldrar vill ha bättre vägledning och inspiration

Syftet med studien som nu presenterats av ST-läkarna på Landstinget Dalarna har varit att undersöka kunskapsläget och inställningen till potträninghos föräldrar och BVC-sjuksköterskor och att ge bättre förutsättningar för att följa de nya rekommendationerna.

Studien visar att många föräldrar har ett ökat behov av vägledning när det gäller potträning och att sjukvården kan bli bättre på att infomera och inspirera till introduktion av potta.

– Man har haft inställningen att det där löser sig själv ofta. Och det har ju gjort det eftersom blöjorna varit dåliga och ramlat av och man har kunnat hänga på förskolans rutiner. Men nu gör det inte riktigt det längre, säger ST-läkaren Anna Leijon som varit med och gjort studien.

”Känner att det ska skötas hemma”

– Förutsättningarna för föräldrar idag tycks ha förändrat jämfört med för 20-30 år sedan. BVC-sjuksköterskorna berättar om hur enkelt det var att potträna eftersom man bara följde rutinerna som man hade på förskolan. För föräldrar idag är det tvärtom att man känner väldigt starkt att det är något man ska sköta hemma och man ska komma pottränad och klar till förskolan, säger ST-läkaren Terese Nilsson, som även hon varit med och gjort studien om potträning. 

Förstoppning kopplas till senare blöjfrihet

Idag är det inte ovanlig att små barn har blöja upp till 3-4 års ålder. Det kan jämföras med för 60 år sedan då nästan alla barn var blöjfria vid ett och ett halvt års ålder. Problemen med förstoppning hos barn är något som har blivit en ganska vanlig åkomma att söka vård för och här kan det finnas kopplingar just till senare blöjfrihet.

– Det finns studier som pekar mot en koppling. Förstoppning är en betydande del av problematiken vi ser på både BVC, i primärvård och på barnkliniken, säger Terese Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.