Norska forskare vill att ett forskningsprojekt i Idre ska fortsätta där man kontrollerar hur mycket renkalvar som björnen tar i området. Projektet har varit igång i fem år men årets studie kan bli den sista.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norska forskare vill att projektet i Idre ska fortsätta där man kontrollerar hur mycket renkalvar som björnen tar i området. Foto: Sofie Lind/SVT

Forskaren om projektet i Idre: ”Björnen tar ganska mycket ren – mest under kalvningen”

Uppdaterad
Publicerad

Forskning som just nu pågår i i Idre ger viktig data för att se hur mycket renkalvar björnar i området tar – resultat som i sin tur ligger till grund för ersättning vid rovdjursattacker i både Sverige och Norge.

– Ju mer data vi har, desto säkrare kan vi säga att underlaget stämmer, säger Ole-Gunnar Støen, forskare vid Nina, Norsk institutt for naturforskning.

Björnarna har just vaknat i norra Dalarna och i projektet försöker forskare nu hitta så många björnar som möjligt för att sätta GPS-halsband på dem.

– Sedan går vi dit björnarna varit mer än en kvart på samma plats och ser på kadavrerna efter till exempel renkalvarna, förklarar Ole-Gunnar Støen.

Idre sameby

Likande renförluster för skogs- och fjällsamer

Resultatet från projektet är en del av underlaget till den revidering av ersättningen som samebyarna får i samband med rovdjursattacker, både i Norge och i Sverige.

Man har också kunnat jämföra resultatet med en liknande studie med skogssamebyar i Norrbotten, som gjordes mellan 2010-2012.

Där sker renkalvningen till exempel till stor del i skogen, till skillnad från i Idre nya sameby vars rennäring framför allt håller till ute på fjället.

– Det vi ser så här långt är att björnen tar nästan lika mycket kalv här i Idre och att när björnen kommer upp på fjället tar de mycket kalv, säger forskaren Ole-Gunnar Støen.

Behöver mer pengar

Men det kan vara sista året som projektet genomförs. Projektet finansieras nu av bland annat norska motsvarigheten till Naturvårdsverket kallat Nina, sametinget i Sverige och länsstyrelsen Dalarna.

– Men där skulle vi vilja se ännu mer medel från Sverige, säger Ole-Gunnar Støen.

”Samma frågeställning om rovdjursersättningen både i Norge och Sverige” – hör mer i klippet om varför forskare tycker projektet borde få fortsätta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idre sameby

Mer i ämnet