Två bilder, den ena på ammunition i händerna på militär, den andra: försvarsministern och ministern för civilt försvar går ut genom dörr

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Går det att hitta genvägar för att snabba på bygget av Dalregementet? I klippet hör du vad ministern för civilt försvar sa när han besökte I 13 i Falun. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Försvarsministern hoppas på en snabb lösning av regementsbygget i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Återuppbyggnaden av Dalregementet I 13 är en viktig pusselbit i totalförsvaret konstaterade försvarsministern Pål Jonson (M) när han tillsammans med Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, besökte Dalregementet.

– Vi vill naturligtvis ha en så snabb återetablering som möjligt, sa Pål Jonson efter ett besök på Högbo där Försvarsmakten hyr in sig i tillfälliga lokaler för att kunna bedriva den verksamhet som riksdag och regering beslutat om.

Dalregementet återinvigdes hösten 2021, och sedan hösten 2022 är verksamheten med att utbilda värnpliktiga till armén igång.

Planen är att bygga ett helt nytt regementsområde vid Myran i Falun, men trots att det har gått över tre år sen försvarsbeslutet att återetablera Dalregementet har Falu kommun, Fortifikationsverket och Försvarsmakten ännu inte lyckats enas om den exakta placeringen av ett nytt regementsområde.

Viktigt att armén växer

– Jag hoppas att man ska kunna lösa det snabbt. Det är viktigt i detta allvarliga säkerhetspolitiska läget att vi kan få en tillväxt inom alla försvarsgrenar, inte minst armén, sa försvarsministern efter besöket på I 13.

Syftet med de båda ministrarnas besök i Falun var att stärka samordningen inom totalförsvaret.

I klippet svarar Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, på hur regeringen kan skapa förutsättningar för en snabbare återetablering, och regementschefen Ronny Modigs om utmaningarna med att vara nybyggare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.