– Vi är i slutfasen av ett par viktiga utredningar som vi behöver för att komma överens om precis var regementet ska ligga, säger Michael Ahnfeldt, avdelningschef på Falu kommuns miljö- och samhällsbyggnadsförvaltning.
Planeringen för nybygget sker i samarbete mellan Falun kommun, Försvarsmakten och Fortifikationsverket. Parterna är överens om att det nya regementet ska placeras på Myranområdet tvärs över vägen från handelsplatsen på gamla regementsområdet i Falun. Men inte exakt var.
Grodor och grundvatten
Knut Hawby, enhetschef Fortifikationsverket säger att det handlar om två olika typer av utmaningar. Naturvärden och markförhållanden.
– Det handlar om groddjur, fåglar och växter som kan vara rödlistade, och på vissa områden går grundvattenytan högt. Det kan innebära att det blir väldigt dyrt att bygga. Vi vill hitta de bästa markförhållandena för att kunna bygga billigare, säger han.
Komplicerad process
Försvarsmakten behöver ta höjd för att kunna bygga ett regemente som kan utbilda upp till 750 soldater.
– Det här är en väldigt komplicerad process. Betydligt mycket svårare än jag trodde, säger Ronny Modigs regementschef på Dalregementet I13.
När byggstart kan ske beror enligt Michael Ahnfeldt på kommunen helt på var Försvarsmakten vill placera regementet.
Hur lång tid tar det när spaden väl är satt i marken?
– Det kanske kan vara inflyttningsbart efter ungefär 5 år. Det första vi kommer bygga är infrastruktur, vatten, el, fjärrvärme och vägar. Efter det kan man börja bygga de byggnader som ska finnas, säger Knut Hawby på Fortifikationsverket.
DALREGEMENTET – I 13
Dalregementet, I 13, är ett av de fem nya regementen som riksdagen beslutade om i Försvarsbeslut 20. Dalregementet blir ett modernt lätt infanteri som utbildar två fristående skyttebataljoner – för skyddet av förbindelserna till Oslo och för skyddet av viktiga totalförsvarsanläggningar.
Andra regementen som återetableras: Göteborg, Kristinehamn, Östersund och Sollefteå, samt en ny flygflottilj i Uppsala.
Källa: Försvarsmakten