– I år blev det ett extremt år. Det var så torrt så länge så grundvattennivån sjönk så mycket att det behövdes ett förbud i Svärdsjö, säger Lena Melander på Falu energi och vatten. Foto: Pontus Lundahl/TT

Trots regnet – fortsatt bevattningsförbud i vissa byar i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Bevattningsbegränsningarna i stora delar av Falu kommun tas bort – däremot behålls bevattningsförbudet i Svärdsjö.

– Svärdsjö har stuckit ut hela tiden på grund av deras komplexa vattensystem. Och förbudet kommer hävas först om vi ser att grundvattennivån blir stabil igen, säger Lena Melander, chef för vattenförsörjningen på Falu energi och vatten.

Bevattningsförbudet i Svärdsjö fortsätter att gälla då grundvattennivån i vattentäkten är låg och Falu energi och vatten vill inte riskera att vattnet tar slut. Det innebär att man bara ska använda dricksvattnet till det viktigaste, som att laga mat, dricka vatten och duscha.

Planer på en ny brunn till framtiden

Det är särskilt en brunn som inte levererat som den ska, så nu tänker Falu energi och vatten nytt.

– I höst planerar vi att slå en ny brunn för att öka kapaciteten kommande somrar. För det här vädret kommer nog bli det nya normala i framtiden, säger Melander.

Att begränsningarna i resterande delar av Falu kommun nu tas bort är för att vattenförbrukningen återgått till mer normala nivåer.

Uppmanas spara vatten

Även i delar av Hedemora kommun är det fortsatt bevattningsförbud – i Vikbyn, Intrånget, Nordansjö, Smedby, Stjärnsund, Garpenberg och Grådö. De har däremot ett slutdatum för det – den 30 september i år.

Invånarna i Säter, Avesta och Borlänge uppmanas att spara på vatten.

någon diskar i ett kök

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så sparar du på vatten i hemmet – här ovan är tre tips. Foto: Janerik Henriksson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.