• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT / Anders Hellström/arkivbild

Förundras över sexbrott under dansbandsvecka

Uppdaterad
Publicerad

– Vi är både förvånade och förundrade att det hänt här, säger Lars Bälter om de våldtäkter och sexuella ofredanden som anmälts under dansbandsveckan.

När Lars Bälter sammanfattar årets upplaga av dansbandsveckan i Malung går det både i dur och moll.

– För oss arrangörer har det varit en väldigt bra vecka, för en gångs skull har vi haft vädret med oss, och jag upplever att våra dansgäster är nöjdare än tidigare, säger Lars Bälter.

Positivt med färre besökare

Dansbandsveckan lockade i år cirka 45.000 besökare. Färre än i fjol då 48.000 deltog. Men Lars tycker att färre besökare har sina fördelar.

– Om det är färre på dansgolvet så blir det också lättare att dansa, det är många superlativer som vi fått tack var det, säger Lars Bälter.

Bedrövelse över våldtäkter

Trots mycket positiv feedback och en lyckad festival från arrangörshåll så är han bedrövad över de våldtäkter och sexuella ofredanden som anmälts.

Lars Bälter trodde inför dansbandsveckan att anmälningar om sexbrott skulle utebli på dansbandsveckan.

– Vi har inte den publiken helt enkelt, sade Lars Bälter då.

Facit blev dystert. Totalt anmäldes två våldtäkter och tre sexuella ofredanden under veckan.

– Man undrar vad det är för normer vi har vi karlar, det verkar som detta händer överallt detta nu. De här övergreppen innebär ju en förnedring och ett psykiskt lidande  som man bär med sig under lång tid framåt, det är för djävligt på ren svenska, säger Lars Bälter.

Fått tips från polisen

Festivalarrangörerna har nu tagit del av tips från polisen om hur de ska kunna undvika liknande händelser nästa år.

– Jag vill inte gå ut med vad det är men vi ska göra allt vi kan för att det inte ska upprepas, säger Lars Bälter.

Något som är klart redan nu och som kan tolkas som en säkerhetshöjande åtgärd är att det vid nästa års dansbandsvecka kommer att bli ljusare.

– Vi måste stärka upp belysningen på strategiska platser, både för att öka säkerheten och göra det mysigare, det är både vi arrangörer och publiken som tycker det, säger Lars Bälter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.