Till vänster i bild syns flera gymnasielever som springer ifrån en polisbil som kör mot dem med blåljus. Till höger syns en gammal bild på instagramkontot Gbgorroz.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när polisen drabbade samman med upprörda gymnasieelever utanför Plusgymnasiet i Göteborg i december 2012. Foto: Alexander Ehn, Arkivbilder/SVT

Återblick: Instagramupploppen och #gbgsorroz i Göteborg 2012

Publicerad

I december 2012 hängdes ungdomar i Göteborg ut på sociala medier med skvaller, nakenbilder och kränkande ryktesspridning där ungdomar kallades horor inför sin bekantskapskrets. Två tonårsflickor bakom instagramkontot ”Gbgsorroz” dömdes för grovt förtal med ett skadeståndsbelopp på över en halv miljon kronor.

Exposekonton, där barn hängs ut med nakenbilder, blir allt vanligare visar en ny rapport från Ecpat. Men fenomenet är inget nytt – det uppmärksammades redan för drygt tio år sedan.

I videoklippet från SVT:s arkiv ser du när hundratals ungdomar samlades utanför Plusgymnasiet i Göteborg för att konfrontera en annan flicka som de trodde var skyldig till uthängningarna.

Expose-konton & Ecpat:s rapport

• Ecpat Sverige är en barnrättsorganisation som jobbar mot sexuell exploatering av barn. Ecpat utför årligen en webbaserad undersökning kallad ”Nude på nätet”. Där deltar barn och unga genom att dela sina egna erfarenheter kring sexualbrott på nätet.

• Rapporten för 2022 ”Jag tittade bara, jag gjorde inget elakt”, fokuserar på vad barnen berättat i fördjupningsområdet om expose-konton. Rapporten har också hämtat fritextsvar från 2021 års ”Nude på nätet”-rapport.

• Målgruppen för undersökningen var barn i åldern 10-17 år. Majoriteten av barnen som svarade på undersökningen var mellan 14 och 17 år (75 procent).

• Undersökningen genomfördes under 12 dagar i början av juni 2022 och barnen nåddes genom en kampanj på Tiktok, Instagram och Snapchat.

• Barnen fick ta del av berättelser baserade på andra barns vittnesmål om sina upplevelser. Därutöver fanns tre fördjupningsområden, varav ett handlade om expose-konton.

• Barnen fick svara på tre berättelser, slumpmässigt utvalda ur ett större urval, och fick även möjlighet att delta i ett eller flera fördjupningsområden eller dela en egen berättelse.

• I undersökningen svarade 13 433 barn på minst en berättelse. De fick även möjlighet att lämna kommentarer i fritext, vilket drygt 2 500 barn valde att göra. Totalt inkom det 5 500 fritextsvar. 1 112 barn svarade på fördjupningsområdet om expose-konton.

Källa: Ecpat:s webbaserade undersökning från 2022: ”Jag tittade bara, jag gjorde inget elakt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.