Karin Steen på hemtjänsten i Falun berättar om lättnaden över den nya lagen som ska hjälpa djuren. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Lex Maja – nu får vårdpersonal anmäla när djur far illa

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir det möjligt för vårdpersonal att anmäla misstänkt vanvård av djur utan att bryta mot sekretesslagen. Den första april träder den nya lagen lex Maja i kraft – och inom omsorgen jublar man.

– För vår del har vi gått och väntat på lagen och vi ser fram emot att den träder i kraft, säger Tina Berg som är omvårdnadssamordnare i Falu kommun.

Kan anmäla direkt till länsstyrelsen

I maj 2017 röstade riksdagen igenom lex Maja. Lagen innebär att medarbetare inom vård och omsorg från och med den 1 april i år får göra anmälan direkt till länsstyrelsen om man märker att ett djur utsätts för vanvård hos en vårdtagare. Tidigare var det inte möjligt på grund av hård sekretess.

– Lex Maja är en bestämmelse som införts i offentlighets- och sekretesslagstiftningen som gör att man kan ge ett undantag från sekretessbestämmelserna, säger Jenny Bransell, länsveterinär på länsstyrelsen i Dalarna.

Uppkallad efter katt som dog av svält

Lagen är uppkallad efter katten Maja som svalt ihjäl när kattens ägare åkte in på sjukhus. Ägaren hade hemtjänst men de valde att inte informera till länsstyrelsen eftersom man då skulle bryta mot tystnadsplikten.

– Det har inte känts bra för hemtjänsten, de har ju känt en frustration – ”varför kan vi inte göra något när vi ser ett djur far illa”. Det är det den här lagändringen är till för, säger omvårdnadssamordnaren Tina Berg.

Behövdes lagändring

Jenny Bransell på länsstyrelsen svarar på frågan varför man inte kunnat lätta på sekretesslagen tidigare.

– Man har ju tittat på frågan och det har tagit tid att föra in det här helt enkelt. Sedan har man väl gjort en värdering av hur stort problemet är och kommit fram till att det behövs en ändring i lagstiftningen, säger hon.

Starta klippet ovan för att höra vad Karin Steen som jobbar på hemtjänsten  i Falu kommun, säger om den nya lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.