Christoffer Holmstrand hittade rätt i tillvaron med hjälp av faluprojektet ”Koll på 20-25”. Foto: Tobias Enmark, SVT

Från hemmasittare till kock

Uppdaterad
Publicerad

Så kallade hemmasittare finns i alla kommuner och förknippas kanske mest med barn som inte går till skolan. I Falun har man nu fått extra pengar för att lokalisera och försöka hjälpa även äldre ungdomar att ändra sin situation.

– En hemmasittare är en person som inte studerar eller har något arbete att gå till och inte har någon kontakt med någon myndighet, säger Maya Engberg, aktivitetsstödjare i projektet ”Koll på 20-25”

Kommunerna har inte koll på äldre

Kommunerna har en skyldighet att ha kolla på personer under 20 år som inte tagit examen från gymnasiet. Ungdomsslussen i Falun har nu startat ett projekt för att aktivt söka upp de hemmasittare som är äldre.

-  Vi har märkt att det här behovet behövs även för de äldre åldrarna, bara för att man fyller 20 så blir livet inte glasklart direkt, säger Tobias Andersson projektledare.

Vet inte hur många

Projektet, som nu varit i gång i ett år och som avslutas hösten 2018,  ska inventera hur många hemmasittare det finns i åldern 20-25.

Man vet idag inte hur många hemmasittare det finns men en som fått hjälp att komma vidare efter att ha hoppat av skolan är Adam Kjellin.

Fått hjälp

– När jag kom i kontakt med ungdomsslussen hade jag panikångest men den har jag fått hjälp med så i dag är jag helt fri från den, säger Adam, som nu har börjat studera.

– Nu kan jag stå på egna ben och de har verkligen hjälpt mig och fått mig att mogna.

Jobbar som kock

En annan som fått hjälp är Christoffer Holmstrand. Han visste inte vad han skulle göra efter sin skolgång när han kom i kontakt med ungdomsslussen. Nu jobbar han som kock i Falun.

– De hjälpte mig att fixa en praktikplats i ett restaurangkök och sen fick jag hjälp att utbilda mig till kock säger Christoffer.

TV: ”Livet blir inte glasklart bara för att man fyller 20”. Se hela inslaget om projektet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.