– Det har inte varit någon oenighet. Det gällde ju att samla alla krafter som gick, säger Maja Gilbert (V), oppositonsråd, om hur politiken skött coronan.
Men enligt henne och många av hennes kollegor oavsett partifärg, så är det verksamheterna som gjort det stora jobbet:
– De fick ju uppgiften och de har tagit den och skött den fantastiskt.
– Visst spelar den politiska ledningen en roll, men här handlar det mycket om hur ledningsgruppen på tjänstemannasidan organiserades, att all personal har slitit och sliter hårt fortfarande. Det är nog tack vare det som det har blivit så bra som det blivit, det kan jag känna en stor stolthet över, säger Sofia Jarl (C) regionråd med ansvar för Hälso- och sjukvården.
Gjorde om krisorganisationen
Regionrådet Ulf Berg (M) lyfter fram hur han valde att gå förbi den krisorganisation som fanns och istället inrättade en stabsgrupp med några få tjänstemän.
– Det har jag tagit med mig från min tid vid polisen, jag tror inte på att 30 personer ska vara med och styra i en kris. Den här lilla gruppen har fått stor frihet och nog varit orsaken till att vi kunnat vara så snabba i förändringen. Jag har fått väldigt mycket cred för att jag fattade det beslutet, säger Ulf Berg.
Ekonomin i kollektivtrafiken oroar
Samtidigt som man ser ljuset i tunneln så tornar nu utmaningarna upp sig. Körerna till vård och operationer växer, personal som har slitit hårt måste få återhämtning och ekonomin i vissa verksamheter oroar.
– Kollektivtrafiken är kanske den största utmaningen i dag när staten säger ”Kör alla bussar” men att ingen får åka med dem – då får vi inga intäkter, säger Ulf Berg .
I klippet ovan berättar politikerna om oron för avstannade projekt och växande köer i vården