Anna Sanneviken som inte handlat nya kläder på flera år står framför en garderob och håller upp två klänningar, en mönstrad och en i beige, medan kläder hänger bakom henne. Garderoben är fylld med olika plagg, inklusive toppar och kjolar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Sanneviken har ett stort klädintresse men har inte köpt nya kläder på flera år – se hur hon gör i videon. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Från shoppingresor till bara begagnat – så ställde Anna i Falun om till klimatsmart garderob

Publicerad

Tidigare kunde Anna Sanneviken i Falun åka på weekendresor för att shoppa. Men för några år sen började hon ställa om sitt liv till att bli mer miljövänligt och idag handlar hon inga nya kläder alls.

– Jag började med att blanda in begagnade kläder i min garderob, säger hon.

Nu pågår Naturskyddsföreningens ”Green action week”. Temat för veckan är att konsumera mindre kläder.

– Vi uppmanar till att köpa max fem nya klädesplagg per år som är en globalt hållbar nivå, säger Lillian Lundin från Naturskyddsföreningen Gävle-Dala.

Anna Sanneviken är bland annat administratör för en vandrande klädkasse där människor kan byta kläder med varandra.

– Kan man minska sin konsumtion och dessutom köpa second hand när man väl handlar så har man gjort väldigt mycket för omställningen, säger Anna Sanneviken, som också är aktiv i klimatrörelsen Rebellmammorna.

25 nya plagg per år

Enligt en rapport från Naturskyddsföreningen har svenskar de senaste åren i genomsnitt köpt 25 nya plagg per person och år. Klädkonsumtionen påverkar klimatet genom bland annat utsläpp och transporter.

Enligt rapporten kan 74 plagg ingå i en klimatsmart och resurssnål garderob och varje plagg ska ha en livslängd på cirka 15 år och klara 270 användningar. I dag används en t-shirt i snitt 30 gånger.

– Vi hoppas att fler ska anta utmaningen att tänka över sin konsumtion av kläder. Det är också mer inspirerande med en garderob som har färre plagg som passar ihop, säger Lillian Lundin.

Anna Sanneviken står framför en garderob och organiserar kläder, iförd en blommig grön klänning. I övre vänstra hörnet finns en nedräkning som visar siffrorna 3, 2, 1. Bakgrunden visar en del av rummet och klädesplagg hängande i garderoben.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre tips: Så får du en mer klimatsmart garderob Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.