Fredrick Federley står framför en kyrka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fredrick Federley om tiden efter att den politiska karriären tog slut, och vilka reaktioner han mött när han berättat om sina präststudier. Foto: Niko Ago/SVT

Fredrick Federley gick från toppolitik till präststudier: ”Politiken är själlös”

Uppdaterad
Publicerad

För inte så länge sedan var före detta europaparlamentarikern Fredrick Federley en av de stora profilerna inom Centerpartiet. Men den politiska karriären tog en tvärvändning och nu studerar han till präst.

– Jag har brottats med Gud väldigt länge. Jag trodde jag skulle konvertera till judendomen, men sedan hände livet och allting rasade på och det blev tydligt att Svenska kyrkan svarade upp till mina behov, säger han när vi träffas inne i kyrkan i Dala Floda.

Den före detta C-politikern Fredrick Federley träffade en man som erkänt och dömts för upprepade grova våldtäkter av barn. När nyheten om deras relation kom ut hösten 2020 blev reaktionerna starka och Federley lämnade till slut sina politiska uppdrag.

Finner kärlek och själ i kyrkan

Sedan dess har han börjat studera teologi och siktar på att vigas till präst.

– Det som känns extra bra med studierna är att politiken är väldigt mycket själlös med det är inte kyrkan. Här finns det mycket kärlek och mycket själ.

Stor brist på präster

Federley är dock en av få som väljer att studera till präst idag. Det låga antalet studenter kombinerat med pensionsavgångar gör att det är stor brist på präster inom Svenska kyrkan.

Här berättar kyrkoherden i Gagnefs pastorat om prästbristen, och vilka konsekvenser den får.

tre bilder på fredrick federley ung, misshandlad, håller tal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är Fredrick Federley? Följ med på en tidsresa från starten av hans politiska karriär – till slutet. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.