En elev i blå skjorta tar ett glas på en bricka med frukostmat i en ljus skolmatsal. I bakgrunden finns bord och stolar, samt annan köksutrustning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Morkarlbyhöjdens skola i Mora där både elever och kostchefen berättar om vad skolfrukosten betyder och varför så många äter av den. Foto: Johan Lindgren/SVT

Frukost till elever blev succé på ena dalaskolan – flopp på den andra

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2023 började Smedjebackens kommun erbjuda gratis skolfrukost eftersom man misstänkte att många högstadieelever kom till skolan på tom mage. Men gensvaret blev inte riktigt vad man hoppats på. I Mora däremot äter var tionde elev frukost i skolan och kommunen arbetar för att frukostmöjligheten ska få vara kvar.

I flera år har bara hälften av Smedjebackens sjundeklassare uppgett att de äter frukost varje morgon i hälsoenkäten ELSA (ett samarbete mellan regionen och dalakommunerna). Det gav kommunen en indikation på att frukostvanorna på resten av högstadiet troligen såg likadana ut.

– En anledning är att man väljer att sova så länge som möjligt på morgnarna, man är för trött för att prioritera att hinna äta frukost innan skolan, säger Anna Hane Karlsson, Smedjebackens kostchef.

Eftersom studier pekar på att elever som äter frukost presterar bättre så ville kommunen testa att erbjuda gratis frukost till Bergaskolans och Kyrkskolans högstadieelever. Men gensvaret blev inte riktigt vad man hoppats på – i klippet nedan hör du hur det gick.

Succé i Mora

Men i Mora, som serverat gratis frukost på sina två högstadieskolor under snart fem terminer, är frukosten en succé.

– Vi har ungefär 800 högstadieelever och i snitt äter cirka 80 frukost varje dag. Det har ökat succesivt sedan vi började. 10 procent ändå, det tycker vi är bra, säger Andreas Hermansson, kostchef.

”Det viktigaste är att det kommer ner”

Satsningen på skolfrukost ingår i ett matsvinnsprojekt vilket också till en del styr utbudet.

– Vi har en variation kring det vi serverar men mycket är varma smörgåsar och smoothies. Det viktigaste är att det kommer ner i magen så att man får energi att starta sin dag och få bättre förutsättningar för skolarbetet, säger Andreas Hermansson.

Enligt Andreas Hermansson har serveringen av skolfrukost på högstadiet i Mora fallit så väl ut att man nu kommer att arbeta för att skolfrukost även i framtiden ska vara en möjlighet för de som behöver.

Två unga tjejer sitter vid ett bord i ett ljus och hemtrevligt kök, med tomma eller till stor del tomma tallrikar framför sig. I bakgrunden syns fönster med växter och köksutrustning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bra möjlighet om man inte hinner äta hemma” – på Kyrkskolan i Söderbärke gick frukosttestet lite bättre än på Bergaskolan i Smedjebacken. Foto: Audrey Erath/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.