I Dalarna finns ungefär 650 fynd och de senaste två åren har det rapporterats omkring 200 fynd per år.
– Vi vet att det är ett större problem än det ser ut att vara. Det finns ett stort mörkertal, säger Linnea Hedman Söderström.
Jättebalsamin är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Det innebär att det är förbjudet att importera, sälja, odla, transportera, använda, byta, och sätta ut den i naturen.
Markägarens ansvar att utrota växten
Det är också markägarens ansvar att bekämpa växten.
För att få bukt med problemet uppmanar Länsstyrelsen allmänheten att rapportera in sina fynd.
Upplysning till fastighetsägare
Utifrån allmänhetens rapporter gjorde länsstyrelsen i Dalarna i våras ett utskick till alla fastighetsägare som hade jättebalsamin på sin mark.
– Vi informerade om vilken lagstiftning som gäller och om hur man aktivt tar bort de här arterna, berättar Hedman Söderström.
I klippet berättar naturvårdshandläggaren Linnea Hedman Söderström vad man ska tänka på för att slippa få jättebalsamin på sin tomt, och vad konsekvenserna kan bli om man får det.
Jättebalsamin
Jättebalsamin är en ettårig ört och har påträffats upp till 2,5 meter hög. Den blommar i juni–juli med stora rosa eller vita blommor. Jättebalsaminens frukter spricker upp och slungar ut fröna när de är mogna vilket bidrar till artens höga spridningsförmåga. Detta kan transportera fröna flera meter från moderplantan.
Jättebalsaminen pekas ut som en av de mest problematiska invasiva främmande arterna i Sverige, bland annat för att den är etablerad i stora delar av landet, bildar stora bestånd och har möjlighet till långväga spridning.
Källa: Naturvårdsverket