Gagnef – Första spadtaget för airpark i Gagnef

Uppdaterad
Publicerad

Fälten vid Himmelslätta flygfält i Gagnef ligger tomma. Men inte länge till för nu ska här snart byggas en så kallad airpark bestående av 50 hus med egna flygplanshangarer.

På tisdagen togs det första spadtaget till landets andra airpark. Den första byggdes i Siljansnäs och där tog tomterna raskt slut.

Familjen Nyström

Det är bondefamiljen Nyström som ligger bakom projektet i Gagnef och på tisdagen kom kommunalrådet till Himmelslätta för att hjälpa dem med det första spadtaget.

Redan i höst beräknas det första huset stå färdigt. Runt 15 personer, varav flera från andra länder, har redan anmält intresse. Bland annat har en tysk man velat bygga ända sedan förra året.

Landets första airpark i Siljansnäs

I Siljansnäs, bara några mil från Himmelslätta, ligger Sveriges första och hittills enda airpark med 44 tomter som alla är sålda. På hälften av dem har man börjat bygga. Hittills är 16 hus och sex hangarer klara och inom något år räknar man med att så gott som alla tomter är bebyggda.

– Det är många byggen på gång till sommaren och innan midsommar ska vi asfaltera taxibanorna, så dom kan köra och parkera planen framför sina hus, säger Ingmar Lind som är flygplatschef i Siljansnäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.