Daniel Bergvin, projektledare på Högskolan Dalarna, visar biblioteket på nya campus i Borlänge där en stor del av möblerna återbrukats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till nya campus i Borlänge – så har gamla möbler återbrukats. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Gamla möbler får nytt liv – återbruk på nya campus i Borlänge minskar klimatpåverkan

Publicerad

Högskolan Dalarna har försökt minska sin klimatpåverkan när de byggt nytt campus i centrala Borlänge. Genom att återbruka och renovera över 2 500 möbler har de räknat ut att de minskat koldioxidutsläppen kraftigt jämfört med om de hade köpt nytt.

– Det är väldigt roligt, säger Daniel Bergvin, projektledare inom fastighet på Högskolan Dalarna.

Högskolan har under arbetets gång med nya campus i centrala Borlänge, prioriterat hållbara material. Bland annat genom att behålla stommen i byggnaden.

”Vi ska jobba cirkulärt”

Att även återbruka många möbler från gamla campus i Borlänge har gett 130 700 kilo koldioxidutsläpp totalt, enligt högskolans uträkningar. Hade de däremot köpt in enbart nytillverkade möbler hade det blivit nästan dubbelt så mycket – 228 000 kilo.

– Det är ett beslut från högskolans styrelse att vi ska jobba cirkulärt kring möbler. Och det här är första gången vi gör det på sån stor nivå, säger Daniel Bergvin.

Hade ni inte kunnat återbruka alla möbler?

– Vi har kommit en lång bit på vägen, men nästa steg är att börja ställa sådana ytterligare krav i våra kommande upphandlingar. Men då behöver vi ha ganska mycket kunskap. I det här fallet har vi jobbat med de stora möbelgrupperna till att börja med, säger Daniel Bergvin.

Se några av de återbrukade möblerna i de nya lokalerna mitt i Borlänges hjärta – i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.