tgre kvinnliga studenter framför högskolan dalarna i falun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har inställningen: Ta det som det kommer, det blir nog bra”. Studenterna Johanna, Lisa och Elin delar med sig av sina bästa knep för att må bra. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Studenternas tips: Så förebygger du stress under pluggtiden

Uppdaterad
Publicerad

Att skjuta upp plugget, ha tentaångest eller bli stressad över inlämningsuppgifter som måste göras. Det är vardag för en del studenter, men hur kan man hitta balans i plugglivet och slippa onödig stress när höstterminen drar igång?

SVT Nyheter Dalarna har pratat med några studenter som också är engagerade i kåren. De ger sina bästa tips till andra studenter, hur man ska tänka för att minska psykiska besvär.

– Det finns ju hjälp att få på Studenthälsan. Där kan man hitta varför man är stressad och mår dåligt. Är det plugget eller andra faktorer, och sen se till att ändra på det och må bra, säger Johanna Wigström, som studerar till grundlärare 4-6.

Positiv till att högskolepersonal utbildas

Studenten Lisa Blomqvist är positiv till att Studenthälsan utbildar lärare och annan personal på högskolan, så att även de får verktyg och kan hjälpa studenter som mår psykiskt dåligt.

– Att sprida ut den hjälpen hos lärarna också, utöver Studenthälsan, är väldigt bra, säger Lisa Blomqvist som studerar grundlärare 1-3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.