Bolaget Svenska Vanadin vill starta ett dagbrott vid Gruvberget utanför Bricka. Det är inte bara brytningen som är en fråga för Mark- och miljödomstolen. Även förvaret av restprodukten, det vill säga den sand som blir över efter att vanadinet utvunnits, måste förvaras på ett sånt sätt att inte surt lakvatten rinner ut och förstör vattendrag nedströms.
Bolaget vill därför förvara blandningen av sand och vatten i ett enormt magasin invallat av tre dammar där den högsta är 27 meter hög. Cirka 12 miljoner kubikmeter sand kommer att förvaras när den är fullt utbyggd.
– Vi tycker att det fortfarande finns för stora osäkerheter kring vad påverkan blir av verksamheten. Hur kommer avfallet att bete sig och bete sig på lång sikt. Vad kommer det bli för utsläpp? Det kommer att påverka omgivningen, säger Ulrika Nilsson, miljöhandläggare Länsstyrelsen Gävleborg.
Kommunen emot ansökan
Länsstyrelsen vill att ansökan om miljötillstånd avslås. Och de är inte ensamma om att tycka att bolagets ansökan är otillräcklig. Även Hudiksvalls kommun är inne på samma linje.
Svenska Vanadin representant Christer Holmgren vill inte uttala sig förrän förhandlingen är slut och menar att alla frågor om gruvdriften kommer att besvaras i rättssalen.
Men även om Hudiksvalls kommun är emot den här ansökan så är inte dörren stängd för gruvindustrin.
– Vi är inte principiellt emot en gruva, det är ju utmärkt som ett riksintresse för vanadin. Men i den här ansökan är det avvisa i första hand och avslå i andra, säger Åsa Terent, kommunekolog Hudiksvalls kommun.