I Dalarna talas det om ett svart hål där vargen har försvunnit helt från stora delar av länet.
– Min bild är att det bedrivs en organiserad illegal rovdjursjakt i det området, säger Åse Schoultz, miljöåklagare.
Färre revir än det borde vara
– Dalarna är ett sånt område där man ser att det är mindre populationer och färre vargrevir än det borde vara, berättar Caroline Dickson rovdjurshandläggare Naturvårdsverket.
Samtidigt som problematiken med den illegala jakten på varg står på både forskarnas och myndigheternas agendor så är det är det få som döms för att ha dödat varg.
SVT har tittat på alla domar som berör jaktbrott och varg de senaste tio åren. Under den perioden har endast tre personer dömts för jaktbrott efter att ha dödat varg. Och det handlar bara om två vargar.
Fansenvargen och Snapphanevargen.
Tystnadskultur
– Den miljö som de här brotten begås i gör att brotten är väldigt svårupptäckta och oerhört svårutredda. Det finns tystnadskultur kring den här typen av brottslighet, säger Åse Schoultz, miljöåklagare.
Hon är tydlig med att påpeka att hon tror att 99,9 procent av jägarkåren är seriös, men att många känner till mer än de berättar.
– Det jag önskar är att det ställdes krav från alla seriösa jägare att de inte längre köper det här.
Tar avstånd
Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna säger att förbundet tar tydligt avstånd från illegal jakt, men ställer sig samtidigt väldigt frågande till Schoultz önskan.
– Jag tror att de flesta i Jägareförbundet inte har en aning om att det här förekommer. Om det nu är så vanligt som åklagaren säger, då borde man väl hitta lite fler än vad man gör när det gäller tjuvjakt av varg.
Hälften dör
Det finns omkring 300 vargar i Sverige. Enligt den forskning som finns tillgänglig idag dör över 20 procent av stammen varje år, hälften av naturliga orsaker och den andra hälften försvinner i samband med olaglig jakt.
Under hösten väntas nya forskningsresultat på området då Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, kommer med en ny rapport angående illegal jakt på varg.
Fällande domar för illegal jakt på varg
2011, Fansenvargen – Bollnäs kommun:
Två män dömdes till fängelse mot sitt nekande efter att ha dödat en vargtik på sjön Fansen i Bollnäs kommun i februari 2011.
Åklagaren hävdade att de två männen tillsammans sökt, spårat och förföljt en flock vargar. Den ena mannen på snöskoter, den andra på skidor. Sen dödade de en tik genom att köra på vargen med skotern och därefter med trubbigt våld krossa hennes huvud.
I tingsrätten friades mannen på skoter. Hovrätten däremot fann det klarlagt att båda männen tillsammans dödat vargen. Båda dömdes till två års fängelse för grovt jaktbrott.
(I rätten nekade Leif till att ha dödat vargen. Nu berättar har öppet sin version av vad som hände). Han tycker inte att han har nåt att dölja.
2018, Snapphanevargen – Osby kommun:
En man dömdes, till villkorlig dom och dagsböter för att ha skjutit en varg av misstag.
Den dömde mannen var med på sin tredje jakt, men hade aldrig avlossat sitt vapen i jaktsammanhang när han deltog i en råbocksjakt i augusti 2018. Även räv och gris var lovligt byte.
När det dök upp vad han trodde var en räv sköt han. Det visade sig att det var en varghanne känd som Snapphanevargen. Tingsrätten bedömde att han skjutit vargen av oaktsamhet. Nu i september slog hovrätten slog fast tingsrättens dom.