två flickor framför ett målat staket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Utvecklat min skrivstil och blivit längre” – hör Hanna och Maja berättar om sina första skolår och coronan Foto: Bodil Ljungberg

Hanna och Maja: ” Vi får inte sjunga i kyrkan och krama våra lärare”

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan träffade SVT Dalarna två pirriga tjejer som gjorde sin första skoldag i förskoleklass på Danholnsskolan utanför Falun. Nu, 2020, skiljs deras vägar åt och de ser tillbaka på en rolig lågstadietid som får ett märkligt avslut.

– Det har varit väldigt bra år, konstaterar Hanna Burgaz Antoni och får medhåll av Maja Hohl.

Två tredjeklassare som nu lämnar lågstadiet och som sammanfattar åren med att de knappt haft en tråkig stund, lärt sig saker att ta med ut i livet och framförallt – fått många kompisar.

Coronan kom

Men, så kom coronan och ställde mycket på ända. Nya regler i skolan, svårare att leka med kompisarna och som om det inte vore nog så påverkas också skolavslutningen.

– Istället för att vara i Sundborns kyrka får vi sjunga i klassrummen istället, var klass för sig, så att det inte blir över 50 personer, berättar Maja.

– Så får vi inte krama och tacka alla lärare heller, det är tråkigt, säger Hanna.

Och för Hanna blir skolavslutningen speciell i fler avseenden. Det är sista dagen med den här klassen. Från och med i höst börjar hon på Engelska skolan inne i Falun.

– Det känns rätt tragiskt. Men vi kommer att hålla kontakten, jag tror inte att mina kompisar här kommer att glömma bort mig, funderar hon.

Det tror inte Maja heller:

– Det är ju tråkigt att hon slutar, men jag kan ju alltid skicka ett sms till hennes mamma och fråga om vi kan leka, så kontakten kommer inte att brytas.

I klippet: Hanna och Maja berättar mer om lågstadieåren och om hur corona har påverkat dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.