Emma Höglund är dotter till Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef och har därmed ”Vasaloppet i blodet” enligt pressmeddelandet som avslöjade kransparet. Själv tävlar hon i skidskytte för IFK Mora SK och Mora Biathlon.
– Jag tackade med glädje ja, men egentligen trodde jag aldrig att det här skulle hända, säger Emma Höglund som bor i Östersund och studerar på Mittuniversitet.
Vem hoppas du få ge kransen söndagen den 3 mars?
– Det var länge sedan en svensk vann så det vore så klart kul. Och sen extra roligt om det skulle vara någon från Mora. Till exempel Andreas Holmberg som satsar på långlopp.
Årets kransmas, Victor Sticko, är professionell skicrossåkare och tävlar för IFK Mora Alpina. Tidigare i höstas drog han sönder korsbandet i ena knät under träning så vintern kommer att ägnas åt att komma tillbaka till nästa säsong.
– Målet är att kunna springa ikapp åkarna på upploppssträckan med mitt knä. Men det ska nog gå bra då i februari-mars, säger Victor Sticko.
Vem hoppas du få ge kransen till?
– Jag har ju inte jättebra koll på längdåkarna men en dalabördig åkare vore kul. Till exempel Lina Korsgren från Falun som tävlar för Åre.
Fakta: Kransmas och kranskulla
Kranskullan (en kvinna) i Vasaloppet gjorde debut redan i samband med det första loppet 1922.
Kransmasen (en man) gjorde sin entré när den första Tjejvasan åktes 1988.
Sedan 2005 delar kransmasen även ut segerkransen till damsegraren i Vasaloppet.
Även under Vasaloppets sommarvecka, som startade 2009, bekransar kranskullan och kransmasen segrarna i Cykelvasan, Ultravasan, Vasastafetten samt Vasakvartetten.