Lykos logistikchef Anna Persson står i tomma lagerlokaler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan inspirera till att gå klart skolan” – se intervjun med logistikchefen på Lyko om att anställa ungdomar. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Här är det dragkamp om de unga – Vansbro har landets lägsta ungdomsarbetslöshet

Uppdaterad
Publicerad

Vansbro har den lägsta ungdomsarbetslösheten i landet, enligt den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen. Behovet av arbetskraft är så stort att kommunen nu kämpar för att behålla ungdomarna i gymnasiet.

– Det är en dragkamp om ungdomarna och vi har en offentlig diskussion med de större arbetsgivarna om att de inte ska rycka dem innan de läst klart gymnasiet, säger näringslivschefen Oskar Lundgren i Vansbro.

Enligt den senaste statistiken från Skolverket har Vansbro lägst andel gymnasieelever som tar examen av länets kommuner.

– Många slutar utan fullständiga betyg och en av förklaringarna kan vara att det är enkelt att få jobb och då blir motivationen lägre.

Låg arbetslöshet bland unga

Vansbro har landets lägsta ungdomsarbetslöshet visar Arbetsförmedlingens senaste statistik. Arbetsgivarna finns bland annat inom vård- och omsorg och industrier. En av de största arbetgivarna är nätbutiken Lyko.

– Samhället och människor behöver en trygg bas i form av ett jobb och att kunna bidra med det är vi stolta och glada över, säger Anna Persson som är logistikchef på Lyko.

Stort behov av arbetskraft

Behovet av arbetskraft i kommunen är stor och att rekrytera inom kommunen är långtifrån tillräckligt.

– Våra arbetsgivare behöver runt 1000 personer inom de närmsta fem åren, säger Oskar Lundgren.

– Vi har många redan i dag som pendlar från grannkommunerna. Vi kommer växa i både antalet anställda men även automationsgraden för att verksamheten ska kunna växa, säger Anna Persson.

Så tänker Lyko kring att anställa många unga – se mer i videon.

Ungdomsarbetslösheten i dalarna

Andel arbetslösa ungdomar (18-24 år) i kommunerna oktober 2023:

Avesta 9,8%

Hedemora 9,0%

Smedjebacken 8,6%

Ludvika 8,3%

Borlänge 8,2%

Rättvik 8,2%

Älvdalen 7,4%

Mora 7,0%

Säter 6,9%

Falun 6,5%

Orsa 6,1%

Malung-Sälen 5,1%

Gagnef 4,8%

Leksand 4,5%

Vansbro 2,5%

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.