Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer erbjuda fyra sängar för män och två för kvinnor” – se när verksamhetschefen David Johansson visar upp natthärbärget i videon. Foto: Johan Lundahl/SVT

Här är det nya härbärget i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Det nya härbärget i Falun står snart klart för att ta emot de som behöver tak över huvudet nattetid.

– Tyvärr behövs det här. Fem-tio personer är hemlösa och sover på gatan om nätterna. Det är en viktig grund för alla att sova inomhus, för att kunna ha en mer stabil vardag, säger David Johansson.

Härbärget har flera rum och ligger centralt, i korsningen Kristinegatan-Sturegatan. Det har sängar för sex personer. Det är RIA-stugan och Falu kommun som står bakom satsningen och avtalet är tecknat till tre år. De får en miljon per år.

– Det kommer finnas två personal på plats varje natt, säger David Johansson, verksamhetschef på RIA-stugan i Falun.

Upplever att fler ber om hjälp

Det som kvarstår nu är att ordna med brandsäkerhet, ventilation, få in möbler och ordna det sista med personal och volontärer.

– Detta kommer att bli en fantastisk hjälp för de som har det svårt just nu ute i det kalla. För det är fler och fler som ringer och ber om hjälp.

Falubor bidrar

Invånarna i Falu kommun har varit med och bidragit. Tidigare i december gick till exempel hela dagskassan från PMU i Falun till härbärget – en summa på 95 000 kronor.

I klippet: Följ med till den tilltänkta lokalen, där man håller på att iordningställa för fullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.