ren som betar i hage, man som pekar ut över hagen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s drönarbilder på renen och bybon Niclas Hellman som förklarar var han tror att renen tagit sig in i hägnet – och varför den inte tar sig därifrån. Foto: Henrik Kilefors/SVT, Alva Folkesson/SVT

Här betar en vilsen ren i kohagen utanför Falun – ”Törs inte vara med korna”

Uppdaterad
Publicerad

En ensam ren har blivit en minst sagt oväntad gäst i en kohage i byn Hillersboda i Falu kommun. Var renen ursprungligen kommer ifrån är det ingen som vet.

Sedan i helgen har renen uppehållit sig bland korna i en hage i Hillersboda nära Svärdsjö utanför Falun, ca 25 mil från närmaste renbetesområde i Idre sameby. Innan dess har den bland annat setts utanför Hofors, där den också har förbryllat invånarna.

Där fanns en teori om att renen kan ha rymt från en grupp renar som togs till Hornslandet utanför Hudiksvall för att vinterbeta 2022.

Sannolikt inte från Idre sameby

För att veta varifrån renen kommer och vem som äger den behöver man tydligt kunna se märkningen, berättar Benny Jonsson som är renskötare i Idre sameby. Han känner sig väldigt säker på att renen inte kommer därifrån.

– Ser man båda öronen helt framifrån så kan man med stor säkerhet säga var den kommer ifrån. Jag kan med ganska stor säkerhet säga att den inte är vår, säger han.

”Synd om den när den inte har flocken”

Att renar kan vandra är inget nytt, berättar Benny Jonsson. Dessutom klarar de sig bra på egen hand.

– De kan vandra otroligt långt, särskilt om de är flyttade från sina hemtrakter och släppta i ett annat område, då kan de gå riktigt långt för att ta sig hem. De kan gå upp emot 50 mil utan problem.

Han fortsätter:

– De kan klara sig hur länge som helst. De hittar lavar och gräs. Det enda är ju det att det är synd om den när den inte har flocken, de är ett flockdjur och vill umgås med andra renar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.