En delad bild som visar två sektioner: till vänster sitter en ren på gräset, med ett färgglatt halsband, och till höger finns Daniel Persson klädd i traditionella samiska kläder, med fokus på deras outfit och miljön i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet berättar den jämtländske renägaren Daniel Persson hur förvånad han blev när han såg filmerna på renen, och hur det ska gå att återförena henne med flocken. Foto: Henrik Kilefors/SVT, Privat

Mystiska renens ägare hittad – ”Väldigt säker efter SVT:s bilder”

Uppdaterad
Publicerad

Den ensamma renen som plötsligt dök upp i en kohage i byn Hillersboda i Falu kommun hör med stor sannolikhet hemma i Hosjöbottnarna i Jämtland.

– Allt pekar på att det är min ren, min typ av halsband och färg på reflexen, märket i öronen ser ut att stämma, det är så vi identifierar våra renar, säger renskötaren Daniel Persson.

– Jag kan se att det är en vaja, kanske 5-6 år gammal. För det är bara på honorna som vi sätter såna reflexhalsband. Hanarnas halsar sväller för mycket under brunsten, förklarar han.

40 mils avstånd

Han bedriver sin renskötsel i Hosjöbottnarna, ungefär 10 mils bilresa väster om Östersund och 40 mil från kohagen i Hillersboda utanför Falun.

– Att den på eget bevåg skulle lämnat flocken och gått söderut istället för norrut är inte troligt. Jag tror den har fått hjälp. Vi har haft väldiga problem med rovdjur, främst varg som skrämmer och jagar renarna.

Kan ha gått hit på mindre än ett år

Daniel Persson tror att renen har kommit på avvägar i vintras och vandrat runt på egen hand sedan dess. Förra veckan fotograferades renen i en trädgård utanför Hofors, någon mil över länsgränsen till Gävleborgs län.

– I det här fallet får man säga att sociala medier bara är positivt. Jag fick bilder från en åtelkamera redan i helgen och igår fick jag se SVT:s drönarbilder. Nu är jag, om inte 100 procents säker, så ändå väldigt säker på att det är min ren.

Nu utreder Daniel Persson möjligheterna att hämta hem renen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.