man i varselkläder och bygghjälm står och pekar på en vass sten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se platschefen Tobias Gustavsson visa vad som händer med det vassa gruset när bilarna ökar hastigheten, och vad vägarbetarna gör för att minska risken för skador på bilarna. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

”Har daglig tillsyn på vägarna” – vill att bilister sänker farten mot Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Entreprenörerna som arbetar längs Vasaloppsvägen vill att de som kör mot Sälen håller hastigheten för att undvika punkteringar.

– Respektera hastighetsbegränsningarna, trafikljus och de som arbetar på vägen, säger Daniel Gustavsson som arbetar mellan Oxberg och Fiskarheden.

Arbetet med Vasaloppsvägen, alltså väg 1025 och 1024, kommer att pågå i några år till. Förhoppningsvis ska allt vara klart till hösten år 2026.

Men under vägarbetet har många fått punktering längs vägen, vilket en av entreprenörerna menar kan bero på hastigheten. I videoklippet ser du hur vägbanan förändras när bilarna passerar i hög hastighet.

– Vi har daglig tillsyn på vägarna och kollar om det blir hål eller ligger grus någonstans, men vi hinner inte med allt på en gång. Det är 5,2 mil väg, förklarar Daniel Gustavsson som är platschef hos entreprenören GRK.

Trafikverket: Kan ansöka om skadestånd

Trafikverket menar att det går att skicka in skadeståndsanspråk till dem, där de sedan prövar ärendet och ser ifall entreprenören har begått något fel eller varit oaktsam.

– Ofta är det väl så att entreprenörerna inte har varit det, utan man får räkna med att det kan bli någon punktering, säger Mikael Oscarson, projektledare på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.