Här gräddar världskändisen fabrikens första bröd

Uppdaterad
Publicerad

Det bakas bröd i Stora Skedvi igen. Hundratals människor ha engagerat sig för att få tillbaka brödet till bygden.

Det var i januari 2013 som Leksandsbröd beslutade att flytta produktionen av Vikabröd från Stora Skedvi och 31 personer förlorade jobbet. Sedan dess har hundratals människor engagerat sig i att få tillbaka brödet till bygden.

Leksandsbröd rev bakugnarna i lokalerna innan de lämnade och för att de nya ägarna skulle ha råd med nya ugnar har över 700 personer skänkt över 600.000 kronor som gjort de nya ugnarna möjliga.

– Vi har ställt oss frågan många gånger hur det kan vara ett så stort engagemang, men det handlar om en lång tradition av matkultur som inte fick gå i graven. man har handgräddat knäckebröd här så länge och vi ville att det skulle fortsätta, berättar Malin Floridan som äger Skedvibröd tillsammans med Anders Åkerberg.

Anställda får jobben tillbaka

Av de anställda som förlorade jobben när tillverkningen av Vikabrödet flyttades har några av de nu fått tillbaka jobben och förhoppningen är att fler kommer att få det med tiden.

-Jag har ju inte haft något jobb så för mig är det ju jätteviktigt, jag tycker om bröd själv också så det betyder jättemycket, det är underbart, säger bagaren Inge Johansson

Världskändis första bagaren

Förutom att allmänheten och företagare engagerat sig har ägarna också sålt en tredjedel av företaget till andra investerare. En av dem, den mest kända av dem, gräddade den allra första brödkakan på torsdagen. Det var ingen mindre än Benny Andersson.

– Jag är väldigt förtjust i knäckebröd, jag tycker att det är någon slags kulturgärning, det tillhör vårt kulturarv, berättar han om varför han valt att engagera sig i knäckebrödstillvekningen.

Däremot tror Benny Andersson inte att engagemanget kommer att leda till några brödrelaterade låtar framöver.

– Det tror jag inte, men man kan aldrig veta.

”Svårigheter kan komma”

Men när det krävts ett så pass stort engagemang från allmänheten för att få igång brödtillvekningen kan man förstås också fråga sig om det verkligen kommer att fungera i längre, utan allmänheten. Men det tror ägarna.

– Om två år, när hypen har lagt sig, det är då svårigheterna kan komma, men jag tror att vi har lite koll på läget, säger malin Floridan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.