Mats Dyrsmeds mäter hastighet på trafiken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Dyrsmeds vid NTF har mätt bilar som passerar skolor i Falun och Borlänge i 70 km/h. Foto: Johan Lundahl

Här kör bilarna för fort utanför skolan – ökar risken för allvarliga skador

Uppdaterad
Publicerad

Nästan varannan bil håller för hög hastighet när de passerar Södra skolan i Falun och vid Kyrkskolan i Borlänge. Det visar Nationella trafiksäkerhetsförbundets (NTF) hastighetsmätning på 30-vägarna där under vårterminen.

Nu har NTF under en veckas tid följt upp vårens mätningar vid skolor i Falun och Borlänge.

– Det är ganska lugnt i trafiken när skolan börjar för då är det mycket stopp vid trafikljusen. Men när trafiken minskar ökar hastigheten. Vi har haft träffar på 70 km/h på denna vägen, säger Mats Dyrsmeds som har vart med under mätningarna.

Omkring 11 500 fordon passerade skolorna under mätningarna i våras och nära hälften av de höll en högre hastighet än 30 km/h. De högsta noteringarna var omkring 70km/h.

– En påkörning av en människa i sådana hastigheter innebär att personen omkommer, säger Hans Moberg, VD för NTF Dalarna.

Barn skulle dö vid en påkörning

Enligt Hans Moberg kör bilförare för fort på grund av bristande respekt och att de inte förstår vilka konsekvenser en påkörning kan innebära.

– Det är helt oacceptabelt att köra för fort här. Vid en påkörning i de hastigheter vi uppmätt så kommer barnet att omkomma, säger Hans Moberg.

Vad kan man göra för att få ner hastigheterna?

– Man kan göra en avsmalning av vägbanan och kanske en upphöjning. Här vid Södra skolan i Falun finns inga farthinder. Vägen är helt rak, säger Hans Moberg.

Hastighet vid skolor – hur är trafiken vid din skola?

Jonny Li • De flesta fordon kör inte efter gällande hastighet förbi skolan i Gråsala Toftbyn !
Polisen borde ha mer hastighetskontroll där !!

Jonnu • Toftaskolan i Gråsala Toftbyn !

Här skulle polisen fånga många fortkörare , de flesta bilförare håller aldrig den begränsning som gäller här !
Mycket anmärkningsvärt 😥

Åke • Syrholn skola i Dala Floda de flesta som kör på E16 förbi skolan håller då inte 40 utan de går oftast mycket fort,sätt åtminstone upp en fart kamera vid skolan och inte i början av byn.

Paul • Jag bor granne med en lokal byskola där hastighetsbegränsningen på vägen är 30 km/h mellan klockan 06:00 och 17:00, övrig tid är det 40 km/h som gäller. Men det är inte ovanligt att bilister och även yrkesförare dundrar förbi i 50-60 och till och med 70 km/h.
Inte acceptabelt.

Johan • Jo förbi skolan i Sundborn där skulle nog både yrkeschaufförer och privatpersoner riskera körkortet. Hastigheter mellan 50 och 90 är nog vanligare än 30

Eva • Kolla hastigheten vid Sundbornsskolan, där går det riktigt fort

Elin • Varför måste barnen måste få skjuts till skolan nu förtiden? Fungerar inte skolskjuts längre? Eller cykel. Kanske till och med en promenad…

Ekan • Många av mina vänner har daglig kört för hastigt ute i trafiken. Detta är något ledde till en katastrofal olycka i 2019, då min vän körde på en bil som åkte ur en parkeringsplats. Det slutade med att min vän lever med Skolios livet ut. Lär er och skärp er!!!!!!!

Micke • Till Pelle (m.fl.)
Är din tid så jäkla viktig att du tycker att den lilla tid du sparar är viktigare än att rädda ett liv? Du är löjlig och en bedrövlig representant för människosläktet!
Vet du hur lite tid du sparar på att köra för fort? Räkna på det, det är larvigt lite tid, räkna sedan på riskerna för dig och andra, riskerna ökar mångfalt för att du ska spara några få sekunder när du kör för fort på en 30-väg (tyvärr tvivlar jag starkt på din förmåga att räkna).
Jag testade själv någon gång, vi var två bilar som körde från Södertälje C till en bit utanför Trosa, jag brände på och körde så mycket det gick (hade en bra bil), min kompis körde lagligt, jag hann knappt ta mig ur bilen innan kompisen kom ifatt, då insåg jag tydligt hur larvigt det är att köra fort.

Pelle • Jag kör alltid för fort, hastighetsgränsen i Sverige är löjligt låga i jämförelse med våra grannar. Inte konstigt att folk kör för fort. Bilarna blir säkrare och bromsar bättre men hastigheterna sänks. Slopa nollvisonen den hindrar vanligt folk att leva och röra på sig och skapar irritation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.