En person sitter på knä vid en sjö på Fulufjället för att ta prover på vattnet och leta efter nanoplaster

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor och svar om nanoplaster: Vad är det och hur små är partiklarna? – forskaren Michael Peacock reder ut. Foto: Michael Peacock/SLU

Här letar forskarna nanoplaster i fjällsjöar i Dalarna och Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Nu testas fjällsjöar i Dalarna och Jämtland för att se hur spridningen av nanoplast, alltså partiklar som är ännu mindre än mikroplast, ser ut i Europa. Forskarna vill se hur långt norrut partiklarna färdas.

– Vi försöker ta reda på om det finns nanoplast i sjöar i Sverige och var de kommer från, säger forskaren Michael Peacock, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, på institutionen för vatten och miljö.

Nanoplaster är ett ganska outforskat område men studeras nu bland annat genom tester i Fulufjället i Dalarna och kring Oviksfjällen i Jämtland. Under sommaren har vattenprover tagits som nu ska analyseras i ett labb i Tyskland.

Tror nanoplast sprids med vinden

Partiklarna är så små att de inte ens går att se i ett mikroskop. Målet är att ta reda på hur spridningen av partiklarna är i Europa och forskarna vill veta hur det ser ut i fjällområden där det bor få, som kring Fulufjället, och även där det finns annan vegetation och rennäring i större omfattning, som kring Oviksfjällen.

– Genom att ta prover i två olika fjällområden kan vi se om det finns en skillnad i ekosystemen – Jämtland ligger längre ifrån centrala Europa än Dalarna, så om nanoplasten färdas med vinden så borde det kanske finnas färre av partiklarna där, säger Michael Peacock.

Porträttbild av Micheal Peacock på SLU och vatten vid en kant av en sjö i Fulufjället där forskare ska söka efter nanoplaster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren berättar: Så går projektet till och så kan nanoplasterna påverka. Foto: Sofie Lind/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.