• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Hunden Ember och hundföraren Madeleine som söker efter vägglöss på stolar i demensboendet i Borlänge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det går till när jaktlabradoren Ember tränar på att hitta vägglöss på demensboendet i Borlänge. Foto: Anton Ånell/SVT

Här letar hunden Ember efter vägglöss på äldreboendet i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Demensboendet Åkershem i Borlänge har drabbats av vägglöss. Efter flera saneringar under hösten får de nu påhälsning av hunden Ember som säkrar upp så att vägglössen är helt borta.

Demensboendet Åkershem har tagit hjälp av en saneringsfirma på den drabbade ytan. Slutskedet är att söka med hund för att se så att saneringen gett resultat, vilket det har i det här fallet.

Fakta om vägglusen viktigt

Demensboendet har efter utbrottet pratat med både personal och de boende om hur vägglössen tar sig in, vad det är för typ av insekt och hur de ser ut.

Vägglöss

– I början av det här, om vi såg minsta lilla prick, så tänkte man alltid att det var en vägglus. Men när man vet hur de ser ut och vad man ska titta efter i sängen blev det betydligt lugnare för oss alla. En trygghet, säger Maria Johansson, biträdande enhetschef på Åkershem.

Färre saneringar av vägglös i Dalarna

Samtidigt ser saneringsfirman Anticimex en nedåtgående trend när det kommer till antalet vägglussaneringar i Dalarna.

– Fram till 2019 såg vi en ständig ökning av vägglöss i länet. Då hade vi ungefär 700 saneringar här per år. 2022 gjorde vi cirka 500 saneringar, säger Anders Brandin, pressansvarig på Anticimex region norr.

Minskningen beror enligt företaget på att folk blivit medvetna om vägglöss på ett annat sätt idag och att man har bättre rutiner när man upptäcker vägglöss.

I klippet: Se när fyraåriga jaktlabradoren Ember söker efter små utplacerade kapslar innehållande vägglöss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vägglöss

Mer i ämnet