Vägglus och bild från videointerjvu med biolog Thomas Persson Vinnersten på Anticimex

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Man behöver inte vara orolig för att hitta vägglöss i kollektivtrafiken, säger biolog Thomas Persson Vinnersten på Anticimex. Hör honom berätta om hur man sanerat efter fyndet av resterna av ett vägglus-ägg. Foto: TT/SVT

Spår av vägglöss funna i Stockholms tunnelbana

Uppdaterad
Publicerad

Natten till i onsdags gjorde inspektionshunden Kalle ett litet men olycksbådande fynd – spår av vägglöss – när han nosade igenom en tunnelbanevagn, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Större europeiska städer som Paris har haft problem med vägglöss i kollektivtrafiken under flera års tid. Anticimex fick därför i uppdrag att göra en inspektion av tunnelbanevagnar i SL:s depå. Det var under en sådan här inspektion spår av vägglöss upptäcktes häromdagen.

– Vår tekniker hittade inga vägglöss, men däremot markerade vår hund på spår av vägglöss. Det betyder att det kan ha funnits levande ägg på sätets dyna, säger biolog Thomas Persson Vinnersten på Anticimex.

Vägglöss

Vägglöss trivs i sängen

Majoriteten av alla vägglöss finns i sängen, och de trivs i regel inte i tunnelbanan, berättar Thomas Persson Vinnersten. Han har aldrig upplevt att vägglöss har hängt med människor hem från kollektivtrafiken .

SVT har sökt SL och MTR, som inte vill kommentera fyndet.

I videon ovan berättar biolog Thomas Persson Vinnersten på Anticimex om hur hunden Palle hittade spåret.

Det här kan du göra för att undvika vägglöss

När du reser

  • Placera resväskan högt uppe och långt ifrån sängar.
  • Ha kvar dina kläder i resväskan. Använd inte byråer eller liknande.
  • Titta efter små svarta fläckar under sängen och kring sömmar och skrymslen.

När du kommer hem

  • Töm resväskan.
  • Tvätta kläder och textiler som har legat där i minst 60 grader.
  • Lägg resten av innehållet i plastpåse och placera den i frysen i minst −18°C och låt det ligga där en vecka.
  • Kontrollera och dammsug väskan. Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och förvara den sedan i frysen i en vecka. Efter det kan du slänga den med vanliga sopor.

Källa: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vägglöss

Mer i ämnet