En kock i ett skolkök pekar på en ugn medan han förklarar något för en person i skyddskläder och hårnät. Miljön är ett större skolkök.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följer förbrukningen på skärm – här visar kocken Joakim hur han och kollegorna lagar skolmat så energieffektivt som möjligt. Foto: Johan Lindgren

Här minskar kocken elanvändningen i skolköket – ”Så lite energi som möjligt men bra mat”

Uppdaterad
Publicerad

Värm broccolin och fisken tillsammans och hetta upp ugnarna långsamt. I Falun jagar nu personalen i skolköken sätt att minska energiförbrukningen och kostnaderna – med hjälp av en skärm som visar elanvändningen i realtid.

– Målet är att vi ska använda så lite energi som möjligt men ändå laga lika bra mat, säger Joakim Rydell, förste kock på Lugnetgymnasiet.

På Lugnetgymnasiet i Falun har energianvändningen i köket gått ner med tio procent sedan personalen fick möjlighet att se kökets förbrukning i realtid på en skärm.

Det är inte bara förbrukningen som är viktig att fundera kring. För att minska kostnaderna för el spelar det också roll hur förbrukningen fördelas över tid och stora toppar i förbrukningen bör undvikas.

”Hör inte till vanligheterna”

– Att se sin förbrukning i köken hör inte till vanligheterna, men när man gör det kan kockarna både spara energi och undvika topparna i förbrukningen, säger Fredrik Björklund på Uppsalaföretaget Awareify AB som är en del i projektet.

En anledning att undvika höga toppar i förbrukningen är enligt Fredrik Björklund att nätkostnaden i sådana här anläggningar påverkas av hur man fördelar användningen av sin el över tid. Stora toppar i förbrukningen ger en högre belastning på våra elnät.

En del av kommunens hållbarhetsarbete

I ett projekt kring hållbarhetsfrågor arbetar nu Falu kommun för att sprida sättet att arbeta till fler offentliga kök i kommunen.

– I vårt arbete kom det väldigt mycket idéer och initiativ just från våra kök, idéer som också var starten för just det här projektet, säger Sus Jonsson, utvecklingsstrateg på serviceförvaltningen i Falu kommun.

Målet framåt är att alla kök i kommunen ska kunna arbeta på liknande sätt och lära av det arbete som redan har gjorts.

– Den energi vi sparat så här långt i projektet motsvarar energiförbrukningen under ett år i en liten villa, sprider vi det här till flera kök så kommer det att göra stor nytta både för miljö och plånbok, vi har 70 offentliga kök i Falu kommun, säger Sus Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.