På Lugnetgymnasiet i Falun har energianvändningen i köket gått ner med tio procent sedan personalen fick möjlighet att se kökets förbrukning i realtid på en skärm.
Det är inte bara förbrukningen som är viktig att fundera kring. För att minska kostnaderna för el spelar det också roll hur förbrukningen fördelas över tid och stora toppar i förbrukningen bör undvikas.
”Hör inte till vanligheterna”
– Att se sin förbrukning i köken hör inte till vanligheterna, men när man gör det kan kockarna både spara energi och undvika topparna i förbrukningen, säger Fredrik Björklund på Uppsalaföretaget Awareify AB som är en del i projektet.
En anledning att undvika höga toppar i förbrukningen är enligt Fredrik Björklund att nätkostnaden i sådana här anläggningar påverkas av hur man fördelar användningen av sin el över tid. Stora toppar i förbrukningen ger en högre belastning på våra elnät.
En del av kommunens hållbarhetsarbete
I ett projekt kring hållbarhetsfrågor arbetar nu Falu kommun för att sprida sättet att arbeta till fler offentliga kök i kommunen.
– I vårt arbete kom det väldigt mycket idéer och initiativ just från våra kök, idéer som också var starten för just det här projektet, säger Sus Jonsson, utvecklingsstrateg på serviceförvaltningen i Falu kommun.
Målet framåt är att alla kök i kommunen ska kunna arbeta på liknande sätt och lära av det arbete som redan har gjorts.
– Den energi vi sparat så här långt i projektet motsvarar energiförbrukningen under ett år i en liten villa, sprider vi det här till flera kök så kommer det att göra stor nytta både för miljö och plånbok, vi har 70 offentliga kök i Falu kommun, säger Sus Jonsson.