Ullklassifisör Kia Gabrielsson Beer pekar ut över ett bord till vänster om henne, fyllt av högar av ljus ull, som flera andra människor står och tar i. I bakgrunden syns säckar fyllda med ull.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är ganska lycklig just nu” – hör fårägaren Stina Olsson berätta vad det betyder att få sin ull bedömd, och se hur det går till när ullen klassificeras. Foto: Karin Lindh/SVT

Här sorteras två ton ull från får i Dalarna – istället för att slängas

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan har ett växthus i Rättvik fyllts av över två ton ull från får i Dalarna, tillsammans med drygt 20 ullexperter. De har bedömt och klassat all ull för att komma fram till vad den kan användas till – istället för att kastas bort.

Sorteringen är en del av ett pilotprojekt som syftar till att kunna ta vara på mer svensk ull, som SVT Dalarna rapporterade om tidigare i år. Idag slängs eller bränns hälften av ullen.

Det är ullexperter från Sverige och Norge som samlats i växthuset som tillhör Stiernhööksgymnasiet. De bedömer vilken kvalitet ullen har och sorterar in den i klasser, vilka avgör vad den kan användas till och vilken köpare den är intressant för.

Klasserna har utvecklats inom projektet, och ska ligga till grund för ett nationellt verktyg.

– Det är för att det ska bli lättare för köpare och säljare att prata med varandra, ett gemensamt språk vi enas om helt enkelt, säger Lina Sofia Lundin som är projektledare på Dalarna Science Park.

Norsk förebild

Lina Sofia Lundin leder pilotprojektet, och berättar att det i Norge redan finns ett liknande system och att över 90 procent av den inhemska ullen tillvaratas. De har också en subvention som går ut till alla som sålt ull.

– Norge har ett insamlingssystem som fungerar och har fungerat sedan 50-talet. Det finns mycket att lära sig och inspireras av från Norge, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.