Foto: Niko Ago/SVT

Hedemora kommun vill ha fler språkvänner

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagseftermiddagen det var språkvänsdag i Hedemora. Avsikten med projektet som kommunen driver är att hjälpa nyanlända människor att komma snabbare in i den svenska samhället

Projektet ”Bli språkvän i Hedemora” är en del av projektet ”En väg in” som i sin ordning är ett projekt där i första hand man vänder sig till nyanlända med uppehållstillstånd, men även asylsökande kan få hjälp inom projektet. 

– Jag försöka träffa min språkkompis ganska mycket att vara ute och försöka göra dagliga och vardagliga saker och snik snacka  helt enkelt. Jag sitter inte med min språkvän som i en skolklass utan det är snarare att vi umgås, säger Camilla Nordahl, volontär i Hedemora.

Träffas och umgås

– Meningen med den här dagen och med hela projektet är att vi ska ha flera människor som ska bli språkvänner här i Hedemora med omnejd, säger Hedemoras kommunalråd Kristina Lundgren och fortsätter: Det är viktigt för kommunen att människor känner sig inkluderande, välkommna här här och vill knyta i kontakter och vill stanna i Hedemora. Vi behöver att ha fler och fler språkväner för att vi ser att den ger resultat och det är positivt för bägge parter. 

En språkvän är någon som vill träffa nya människor, umgås och lära sig mer om andras kultur. Genom att bli språkvän man lär sig ett nytt språk och knyter vänskaper som sträcker sig över kulturgränser.

Underlättar integration

– Jag har redan en språkvän, säger Ezat Abouzid från Syrien, som kom med sin familj från Syrien sedan 2015. 

Varför ville du ha en språkvän?

– Framförallt för att komma lättare in i den svenska samhället och även i arbetsmarknaden. Men även för att lära mig det svenska språket, för att utveckla mina kunskaper. Därför ville jag ha en språkvän, säger han Ezat Abouzid. 

Språkvänner träffas en eller flera gången i veckan, för att umgås och lära känna varandra. Genom att bli språkvän, man får möjlighet att hitta vänner och får nya erfarenheter. Språkvänner kan tillsammans hitta på aktiviteter, prata och hitta gemensamma intressen och träffas ensamma eller i grupp.

TV: Se ett längre inslag om språkvännerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.