Tjej som springer med en hund på en agilitybana.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tränar Havanna och den shetländska fårhund Karlsson hemma i Hedemora – hör om deras första och absolut värsta tävling. Foto: Ann Törnkvist/SVT

Hedemoras hopp i agility-VM – Havanna, 16, tävlar med hunden Karlsson

Publicerad

Klockan tickar ner till junior-VM i agility i Belgien, där varenda sekund på hinderbanan räknas. Havanna Matsson från Hedemora har byggt en egen bana nedanför gården där hon tränar med hunden Karlsson inför tävlingarna den 18 juli.

– Nu övar vi varenda dag, säger hon.

För det mesta lyder han matte Havanna: Förhållandet och förtroendet mellan hund och förare är lika viktigt som att faktiskt ta sig runt banan, och det lägger Havanna stort fokus på just nu.

– Att ge kommandon handlar inte bara om rösten utan om kroppsspråket och gester, säger hon.

”Vet att han är bäst och snyggast”

Hemmaklubben Hedemora Säters brukshundsklubb har gett Karlsson ett halsband i de svenska färgerna. Havanna kallar sin shetländska fårhund publikfriare som hon tror kommer att älska uppmärksamheten från den stora VM-publiken.

– Karlsson vet att han är bäst och snyggast och så är det bara, säger Havanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.