”Hen” i Radio Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Det är lika hyllat av vissa som det är hatat av andra. Nu har Sveriges kanske mest omdebatterade ord på allvar tagit plats i etern i Gävleborg.

”Polisen uppger att Hen hade blivit misshandlad med en konservburk...”

”En person avled efter att hen blev påkörd av ett tåg...”

Det är två exempel på nyhetstelegram i radio där det omdebatterade och könsneutrala ordet ”hen” används.

Över hela landet har nyhetskonsumenter satt morgonkaffet i vrångstrupen när de stött på det. Men på Sveriges Radio Gävleborg har ordet kommit till användning – i varje fall några gånger.

-Dels så kan det vara så att vi intervjuar en person som själv betraktar sig som hen och vill bli kallad för det. Det andra är att vi nu har fått ett ord till i vår låda när det gäller att skydda brottsoffer eller att inte identifiera brottslingar och brottsmisstänkta så lätt. Och det har gett oss en variant rent publicistiskt, säger Leif Eriksson som är kanalchef på Sveriges Radio Gävleborg.

Max Landergård som är programledare på radiostationen säger att ordet ”hen” känns väldigt naturligt att använda:

-Vi har nog använt ordet utan att tänka på det. Det har inte varit något medvetet utan det underlättar ju det naturliga talet i programmet.

Men det är inte alla medarbetare som tycker att ordet känns lika naturligt. Nyhetspresentatören Evelina Davidsson har ibland tvekat:

-Jag och en kollega pratade om det härom dagen. Då beslutade vi oss för att inte säga ”hen” för att det skulle förvirra 90-åringarna, kom vi fram till. Men jag har skrivit ”hen” på webben.

Är det skillnad?

-Ja jag tycker det, för begripligheten. När man sitter och läser så väljer man sitt eget tempo, i vilken takt man förstår saker och ting. Men i en direktsändning med nyheter så har man de här minuterna på sig att förstå det, så jag tycker att det är skillnad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.