Det är få kvinnor som får vara med på vita duken. Männen har 70 procent av talrollerna och så har det sett ut i filmens värld ända sedan 1940-talet utan att det blivit någon förändring.
Men nu åker en svensk tjej runt i många länder och pratar om så kallade A-märkning av filmer som en väg ut ur gubbträsket. Under onsdagen var hon i Falun och berättade om A-märkningen.
Får gå igenom test
– Filmerna får gå igenom ett test, det så kallade Bechdel Wallace-testet. Om två kvinnor förekommer i roller där de har ett namn och de talar om något annat än män så får filmen den här märkningen. Vi tror att det är viktigt att uppmärksamma frågan om hur kvinnor skildras på film, säger Ellen Tejle från organisationen WIFT Sweden, Women in Film and Television.
Ingen kvalitétsmärkning
Under föreläsningen visar hon klipp ur filmer där män framställs som hjältar, starka och drivande. Kvinnorna är istället ofta svaga, offer eller mer eller mindre avklädda och objektifierade.
– A-märkningen är ingen kvalitetsmärkning i betydelsen att filmen är bra, men däremot säger den något om hur kvinnorna som förekommer i den framställs, förklarar Ellen Tejle.
A-märkta filmer till skolor
Film i Dalarna, som arrangerade föreläsningen, hakar nu på och erbjuder A-märkta filmer via AV-centralen till de skolor och andra kommunala verksamheter som vill visa film med bättre balans mellan könen.
– Det ska vara enkelt och snabbt att kunna välja en film till skolbion, säger Emilia Henriksson på Film i Dalarna.
– Och sen tycker vi att det viktigt att belysa de här frågorna om representation, att alla ska kunna känna sig inkluderade, att det är viktigt vem som syns och hörs på vita duken.