Laila Kveli vann Ultravasan på damsidan – och blev dessutom historisk som första idrottare att vinna loppet på både längdskidor och nu genom att springa de nio milen. Foto: Vasaloppet

Historisk seger på Ultravasan – först att vinna både genom att skida och springa

I år är det tio år sedan det första loppet av Ultravasan genomfördes, där löparna alltså springer de klassiska nio milen mellan Sälen och Mora, och där Vasaloppshistoria skrevs under lördagen.

Rekordmånga kom till start – 1 400 löpare – när startskottet gick redan vid klockan fem på morgonen i Berga. Segrarna i herr- och damklassen kunde koras kring lunch.

Ultravasan 90, som loppet kallas men där deltagarna springer 92 kilometer till följd av en ny bansträckning, vanns på damsidan av norska Laila Kveli som sprang på 7 timmar, 18 minuter och 24 sekunder.

Vasaloppet i Dalarna

Tidigare vunnit Vasan på skidor

Hon har tidigare vunnit Vasaloppet på längdskidor år 2013 och år 2014 – och lördagens vinst i löpningen gjorde henne till den första idrottaren i Vasaloppets historia att vinna i båda tävlingsformerna.

På herrsidan vann fjolårssegraren Olle Meijer från Hälle IF som sprang loppet på 6 timmar, 15 minuter och 19 sekunder.